Aelvoet stapt uit politiek en gaat "anders leven"

Magda Aelvoet (Groen!) stapt uit de actieve politiek. Ze wil anders gaan leven, en meer tijd doorbrengen met haar familie. Aelvoet blijft wel samenwerken met de Koning Boudewijnstichting, en het milieuprogramma van de VN. Dat meldde ze gisteren in Leuven tijdens haar huldiging.

mgeysmans

"In de toekomst ga ik proberen een beetje anders te leven, meer thuis te zijn, meer beschikbaar voor de familie en minder vaste vergaderingen", zo kondigde Aelvoet haar vertrek uit de politieke wereld aan. Aelvoet begon haar carrière als senator in 1985, en schopte het tot vicepremier en minister van Leefmilieu, consumentenzaken en volksgezondheid. Ze nam ontslag als minister na een fel bekritiseerde wapenlevering aan Nepal.

Politieke wereldspeler

Zelf noemt ze haar ervaringen met de EU het meest interessant. "Je merkt van dichtbij dat de EU een politieke wereldspeler is of kan zijn, en het verschil kan maken", vertelde Aelvoet in een interview.

Doorzettingsvermogen

Tijdens de huldiging namen ook de twee Groen!-politici Jos Geysels, en Mieke Vogels het woord. Zij roemden Aelvoet voor haar doorzettingsvermogen bij de oprichting van het federale voedselagentschap, de wet op de patiëntenrechten, de Sint-Michiels- en Lambermontakkoorden, en haar deelname aan de Octopusgroep.