Bourgeois nog niet zeker over deelname aan dialoog

De aankondiging dat Geert Bourgeois deel zal uitmaken van de Vlaamse delegatie die naar de communautaire dialoog van gemeenschap tot gemeenschap zal trekken, is misschien voorbarig. De minister van N-VA zegt vandaag eerst het partijcongres en het akkoord van de drie koninklijke bemiddelaars te willen afwachten, alvorens zijn deelname te bevestigen.

jrosquin

In Franstalig België reageren ze alvast niet erg opgetogen op het bericht van de mogelijke deelname van Bourgeois aan de dialoog. Zij kondigden deze ochtend ook aan dat hun delegatie zes onderhandelaars zal bedragen.

Zes Franstaligen

De namen van de zes worden deze middag bekend gemaakt, maar vermoedelijk gooit de MR FDF'er Olivier Maingain in het veld als tegengewicht voor Bourgeois aan Vlaamse kant. MR en PS zullen elk twee onderhandelaars afvaardigen, Ecolo en CDH elk één. De Franstalige delegatie zal allicht voorstellen om Brussel-Halle-Vilvoorde uit de dialoog te houden en de discussie rond het heikele dossier over te laten aan een aparte werkgroep.

Als Bourgeois mee doet zal het niet zijn om een figurantenrol te spelen. Erg rooskleurig ziet de minister van Toerisme de slaagkansen echter niet in. Bourgeois vreest immers dat de meeste (Franstalige) politici veeleer met de verkiezingscampagne van 2009 bezig zijn dan met het vinden van een communautaire oplossing.

Nu in het nieuws