Gifschandaal bij ArcelorMittal leidt tot valse bommelding

Vanmorgen is er bij ArcelorMittal in Luik een anonieme bommelding geweest. Iemand belde naar de fabriek met de mededeling "dat de fabriek gaat ontploffen". De hele fabriek werd in ijltempo ontruimd, evenals de buurt rond het bedrijf. Na een uitgebreide sweeping werden de veiligheidsmaatregelen opgeheven.

pirombouts

Inwoners en werknemers van de omliggende bedrijven werden in de voormiddag geëvacueerd. De politie is nog altijd op zoek naar de anonieme bommelder.

Gifsmokkel

Vanochtend raakte bekend dat de Franse Justitie een dochterbedrijf van ArcelorMittal verdenkt van de jarenlange gifsmokkel. Miljoenen liters giftig naftaleen zouden via de haven van Zeebrugge verscheept zijn. Het bedrijf ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden.

Solac, dat gevestigd is in Duinkerke, zou het naftaleen gestockeerd hebben in een terminal en van daaruit per schip naar Zeebrugge transporteren. De dochteronderneming van ArcelorMittal kreeg nochtans subsidies voor de 'verwerking' van het goedje.

"Procedures gevolgd"

Het kankerverwekkende naftaleen zou al elf jaar lang via de haven ons land zijn binnengesmokkeld onder het mom van brandstof voor supertankers. "Maar het gif werd verwerkt volgens de geldende procedures", laat een woordvoerder van ArcelorMittal weten. "Bovendien stond het proces onder controle van de overheid." Het Franse gerecht lijkt die uitleg niet te geloven.

Nu in het nieuws