Animo bivakeert voor huisdelen

Enkele leden van de Mechelse afdeling van sp.a-jongerenafdeling Animo hebben woensdagnamiddag de glazen toegang op de Grote Markt even heringericht tot een studio. Met hun ludieke actie willen ze aandacht vragen voor de wettelijke beperkingen tot huisdelen.

jvandermosten

Door de stijgende huurprijzen en vastgoedprijzen is het volgens Animo Mechelen ook voor heel wat Mechelse jongeren vandaag moeilijk om zelfstandig te gaan wonen. De sp.a-jongerenbeweging ziet daarom huisdelen, waarbij een aantal jongeren samen een huis huren om er elk hun leven te leiden, als een interessant alternatief.

“Maar stedenbouwkundige reglementen eisen dat je voor het huisdelen van een woning een bestemmingswijziging moet aanvragen. Een vergunning verkrijg je slechts als elk deel in de woning een aparte badkamer, keuken en ingang heeft. Het statuut van kamerwoningen biedt geen uitweg, aangezien dan de strenge wetgeving op studentenhuizen geldt. Om huisdelen mogelijk te maken, moet de wetgeving dus worden verfijnd zonder dat het de deur voor huisjesmelkerij openzet”, laat Mechels Animovoorzitter Johan De Vleeshouwer verstaan.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio