Prins Filip geeft meubels terug aan paleis op Meir

De meubels uit het koninklijk Paleis op de Meir, die onder meer in het bezit waren van prins Filip, komen terug naar Antwerpen. Maar om de sage Belgisch af te sluiten, blijft er een geschil over het eigendomsrecht van de stukken.

wverhaert

Minister Geert Bourgeois (N-VA) bereikte woensdag een akkoord over de meubels met federaal minister Didier Reynders (MR). “Die was bereid de 135 (sommige bronnen tellen 150 stuks, red.) geïnventariseerde stukken terug te geven”, zegt Ben Weyts van het kabinet-Bourgeois.

Alles is terecht en was verspreid over 30 locaties, onder meer in het paleis van Laken, in de vleugel die prins Filip en zijn gezin betrekken en in het kasteel van Argenteuil.

Geschil

Tot daar het goede nieuws. Verder blijft er een geschil tussen ‘België’ en ‘Vlaanderen’ wat de eigendomstitel van de meubels -stoelen, tafels, consoles, kandelaars en pendules - betreft.

“De federale overheid zegt dat alles van haar is en niet van het koninklijk paleis. Wij zeggen dat de meubels van ons zijn”, aldus Weyts. “Want ten eerste gaat bij de overdracht van een gebouw van de ene naar de andere overheid de inboedel altijd mee. Bovendien hebben wij een brief van wijlen koning Boudewijn, waarin zijn hofmaarschalk stelt dat het de uitdrukkelijke wens van de koning was dat de meubels ter plaatse zouden blijven in het koninklijk paleis op de Meir.”

Minister Reynders was wél bereid om ze terug te bezorgen vóór de publieksopening van het paleis in het voorjaar van 2009.

JVB

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio