Tzipi Livni wordt voorzitter Kadima, weldra premier in Israël

Tzipi Livni heeft de voorzittersverkiezingen van de Israëlische partij Kadima gewonnen. Ze wordt daardoor de nieuwe voorzitter van de regeringspartij en kan weldra de gewraakte Ehud Olmert opvolgen als premier.

jrosquin

Livni, huidig minister van Buitenlandse Zaken, versloeg Minister van verkeer Shaul Mofaz met een minder grote voorsprong dan aanvankelijk was voorspeld. Volgens het persbureau Reuters won ze met 43,1% tegenover 42% voor Mofaz.

De 50-jarige Livni volgt Ehud Olmert op als partijvoorzitter. Die moest aftreden na aanhoudende beschuldigingen van corruptie en wanpraktijken.

Golda Meïr

Livni krijgt ongeveer zes weken de tijd om een nieuwe regeringscoalitie te vormen. In die tussentijd blijft Olmert nog even op post als premier.

Als Livni er in slaagt om een nieuwe coalitie te vormen zal ze de eerste vrouwelijke premier in Israël worden in dertig jaar tijd sinds Golda Meïr.

Livni is sinds 2006 minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier in Israël. Livni is een voorvechter van het Twee-statenmodel: naast Israël een zelfstandige staat Palestina.

Nu in het nieuws