’Dode zaakvoerder’ licht ex-werkgever op

Mike P. (23) uit Antwerpen werkte vorig jaar één dag voor de firma Toptools in Aartselaar. Sindsdien maakt hij het leven van de directie wel erg zuur. Bijna wekelijks bestelt de oplichter ergens één of meerdere auto’s op naam van de firma. Hij geeft zich daarbij uit als zoon van de directeur of als zaakvoerder.

wverhaert

”Mike P. heeft hier op 2 juli 2007 één dag gewerkt als merchandiser”, vertelt logistiek directeur Patrick Herpoel van gereedschapsgroothandel Toptools in Aartselaar. ”Ik had hem voor een week in dienst genomen met een interimcontract. Ondanks zijn jonge leeftijd kon hij een geweldig cv voorleggen.

'Verkeersongeval'

De tweede werkdag al belde er ’s morgens iemand die zich uitgaf voor zijn broer: ’Mike was het slachtoffer geworden van een verkeersongeval.’ Later die dag belde hij terug om te zeggen dat Mike overleden was. De verzekeringsmaatschappij ontdekte later dat dat verzonnen was, en dat Mike zelf de telefoontjes pleegde.”

Korte tijd later liet Mike opnieuw van zich horen. “We krijgen al een jaar lang bijna wekelijks telefoontjes van garages en autoverkopers met de vraag wanneer we de wagens - besteld door Mike - komen afhalen.”

'Zoon van de directeur'

De oplichter gaat steeds op dezelfde manier te werk. Hij gebruikt zijn eigen naam, maar hanteert visitekaartjes (mét btw-nummer) van Toptools. Ook stal hij een trui en T-shirts met het logo van de firma.

“Hij geeft zich uit als zoon van de directeur, stapt bij de dealers binnen en zegt dat hij dringend enkele auto’s nodig heeft voor de vertegenwoordigers. Hij vraagt ook steeds naar een testwagen.”

De oplichter vertelt ook telkens dat Toptools samenwerkt met VTM en VT4. ”De wagens moeten worden volgeplakt met reclame”, zegt Herpoel, “en vanuit de showroom belt hij dan zogezegd met de firma die dat doet, om een afspraak te maken. Het moet dus allemaal snel gaan en dat verhaal klinkt allicht heel geloofwaardig.”