Haasdonk krijgt nieuwe reus

Groot-Beveren heeft er na het weekend een negende reus bij. In deelgemeente Haasdonk stelt carnavalsvereniging De Nachtvlinders Fons De Moppentapper voor. Hij is de derde reus van de vereniging die geïnspireerd is op een plaatselijke volksfiguur.

In 1982 hielden De Nachtvlinders al Prins Koven I boven de doopvont. Vier jaar later volgde Jos De Kasseidief. “Het heeft 22 jaar geduurd alvorens er nog een reus bijkwam”, beseft voorzitter Willy Blommaert van De Nachtvlinders. “Maar het wachten loont de moeite. Fons De Moppentapper wordt de reus onder de reuzen. Met zijn 6,5 meter wordt hij de hoogste reus van Oost-Vlaanderen en een van de grootste reuzen van Vlaanderen.”

Fons Moordtgat

De reus is geïnspireerd op dorpsfiguur en carnavalvierder Fons Moordtgat. Hij is 81 jaar en het oudste lid van De Nachtvlinders. “Ook onze andere reuzen zijn naar beeld en gelijkenis van leden gemaakt. Marcel Aps en Jos Steenssens stonden model voor de vorige reuzen en zijn ook volksfiguren. Ook zij zijn nog lid van de vereniging. Het was lange tijd stil rond een nieuwe reus, omdat we veel tijd investeerden in de Brigandfeesten.”

Om het hoofd van Fons De Moppentapper te maken, deden De Nachtvlinders beroep op collega’s van een Nederlandse carnavalsgroep. Zij zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van hoofden uit polyester.

Moppentapper

Fons Moordtgat is opgetogen met het initiatief van zijn carnavalsvrienden. “Ze hebben dat wel buiten mijn medeweten geregeld”, zegt het oudste lid van De Nachtvlinders. “Leve de zottigheid, zeg ik. De reus is er nu en het is onomkeerbaar. Ik kan bevestigen dat ik een moppentapper ben, dus de bijnaam is terecht gekozen. Mijn vrouw vraagt me geregeld wanneer ik eens ernstig kan zijn. Ik zag het hoofd van de reus al. Volgens anderen zijn er duidelijk overeenstemmende trekken.”

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio