Dendermonde wordt komende maanden vredesstad

Negentig jaar geleden kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Om dat te herinneren lanceert Dendermonde samen met tal van partners uit de socioculturele sector het project Op-stap naar vrede. Vanaf 4 oktober zijn er in de stad tal van evenementen rond dit thema.

“Dendermonde heeft bij de start van de Eerste Wereldoorlog een enorm zware tol betaald, omdat de stad zich niet meteen wilde overgeven aan de Duitsers”, schetst burgervader Piet Buyse (CD&V). “Zo was het stadhuis afgebrand en ging het volledige stadsarchief in vlammen op. De bevrijding was voor Dendermonde dus een echte bevrijding.”

Deze herdenking wilde de stad met iets groots vieren. Daarom sloeg ze de handen in elkaar met verschillende partners om het project ’Op-stap naar vrede’ uit te werken. Dat bestaat uit historische, culturele en sociale elementen. “We zijn allemaal verbonden met het verleden van de stad. Zo kwam bijvoorbeeld de man die vroeger in mijn huis woonde, een van de weinige dat overeind bleef, de dood van zijn broer aangeven bij de toenmalige burgemeester”, vertelt Buyse.

Vredesboom

Dit najaar belichten we het militair verleden van Dendermonde als vestingstad”, vult cultuurschepen Marius Meremans (N-VA) aan. “We staan stil bij de heropbouw van de stad na 1918 en we willen ons profileren als vredesstad. Het is dan ook geen toeval dat de Vlaamse Vredesweek op 5 oktober haar slotactie houdt in Dendermonde. Op 23 november sluiten we het hele project af met de inhuldiging van een Vredesboom aan de Mechelse Poort.”

'Op-stap naar vrede' gaat officieel van start op zaterdag 4 oktober met de Dag van het Versterkt Erfgoed. Vanaf 14u volgen in de Abdijschool tal van lezingen over het thema en vindt er een infobeurs plaats in samenwerking met het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum. Meer info: www.simonstevin.org

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio