Eerste blik in nieuw crematorium

Op begraafplaats Heimolen in Sint-Niklaas wordt vandaag het nieuwe crematorium officieel geopend. De indrukwekkende aula en het crematorium kostten in totaal negen miljoen euro.

De twee architecturale pareltjes zijn op begraafplaats Heimolen helemaal afgewerkt. In het crematorium, aan de westkant van Heimolen, leggen Italiaanse arbeiders de laatste hand aan de oveninstallaties. Aan de ingang krijgt de nieuwe en indrukwekkende aula nog een laatste likje verf. Vanaf 6 oktober kunnen in Sint-Niklaas de eerste crematies gebeuren.

Na Lochristi is Sint-Niklaas de tweede gemeente in Oost-Vlaanderen met een crematorium. ”En dat is absoluut nodig”, schetst Kris Coenegrachts, directeur van de intercommunale Westlede, de beheerder van het crematorium. ”Al 55 procent van de Oost-Vlamingen kiest voor crematie, in grote steden als Gent zelfs al 70 procent. Dat betekent zo’n 10.000 crematies per jaar. De situatie in Lochristi wordt stilaan onhoudbaar. Families moeten in drukke maanden als januari soms vijf dagen wachten.”

Uniek

Het nieuwe crematorium is zondermeer uniek. ”Meestal wordt het technische gebeuren in kelders ondergebracht. Dat doen we hier niet. Crematie is geen taboe. Mensen kunnen in het gebouw kijken als ze willen en zelfs het moment bijwonen als de kist in de oven wordt gebracht. Ook de vrees voor hinder is compleet ongegrond. Er komt meer stof vrij van een open haard die één avond brandt dan van het crematorium op een heel jaar”, aldus Coenegrachts.

Op Heimolen zullen jaarlijks zo’n 2.500 crematies plaatsvinden. Families kunnen afscheid nemen van hun dierbaren in een groots en architecturaal indrukwekkende aula. In dat gebouw is ook een grote cafetaria voor koffietafels. Het publiek kan op zaterdag 27 september van 10 tot 17u tijdens een opendeurdag het nieuwe crematorium bezoeken.

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio