Groen! vreest voor afbraak huis Van Ocken

Het huis Van Ocken in de Emblemse Dorpstraat, eigendom van het OCMW, wordt met afbraak bedreigd. Dat Groen! het daar niet mee eens is, illustreerden leden van de partij met een symbolische bezetting.

Het huis Van Ocken is in de gemeentelijke inventaris van waardevolle gebouwen opgenomen. Het is niet geklasseerd, maar het maakt samen met de tuin deel uit van het Emblemse dorpsgezicht.

“Het OCMW plant op deze ruimte maar liefst drie projecten”, zeggen van Nimwegen en Callens. “Het wil hier sociale huurwoningen, een bibliotheekruimte en een plek voor kinderopvang. Wij vinden het niet haalbaar om dat allemaal op deze ruimte te plannen.”

Het duo wil duidelijk maken dat het protest niets te maken heeft met de projecten zelf. “Maar het OCMW heeft minstens drie gronden ter beschikking die beter geschikt zijn voor deze plannen. Natuurlijk kost een renovatie van dit pand veel. Maar andere monumenten in de gemeente worden toch ook degelijk onderhouden? Dat kost nu eenmaal geld.”

Volgens OCMW-voorzitter Fernand Bossaerts is er nog niets beslist. “Op de ontwerpen die circuleren voor deze plek wordt echter nergens meer rekening gehouden met het gebouw”, zeggen van Nimwegen en Callens. “We begrijpen niet dat we een monument hebben en er zo slordig mee omspringen. Onze volgende stap wordt de mobilisatie van de buurtbewoners.”

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio