Alcolock bevalt N-Taxi

Een testperiode van vier maanden heeft het Mechelse taxibedrijf N-Taxi overtuigd van het nut van het alcoholslot. De drie voertuigen waarin dit toestel, dat chauffeurs verhindert hun auto te starten wanneer ze meer dan 0,2 promille in het bloed hebben, is geplaatst, hebben een meeromzet van vijftien procent opgeleverd.

In samenwerking met het Mechelse auto-onderdelenbedrijf New Atreac heeft zaakvoerder Patrick Ninite van N-Taxi vier maanden geleden drie van zijn elf voertuigen uitgerust met een alcoholtoestel. N-Taxi is daarmee het eerste commerciële vervoersbedrijf in België dat het alcolock uittest.

Vrijwillig

De chauffeurs in dienst van N-Taxi hebben overigens de afgelopen maanden vrijwillig deelgenomen aan het proefproject met de ademtester, want volgens de huidige wetgeving kunnen ze niet worden verplicht tot het gebruik van het alcolock.

“We hebben hen wel niet expliciet verteld dat het alcoholslot kon worden uitgeschakeld. Dat is nu eenmaal nodig om op technische problemen te kunnen inspelen”, legt Patrick Ninite van N-Taxi uit. Van de ruim dertig chauffeurs, waarvan de helft in vast dienstverband voor N-Taxi werkt, heeft geen enkele tijdens de testfase de wagen aan de kant moeten laten staan.

Nachtje stappen

“In het verleden heb ik een keer de politie moeten opbellen omdat een chauffeur die duidelijk had gedronken toch achter het stuur wou kruipen. Ik heb hem ontslagen”, geeft Ninite aan. Met de installatie van de ademtester in enkele voertuigen wou hij vooral voorkomen dat chauffeurs aan de slag gingen, wanneer ze onvoldoende waren gerecupereerd van een nachtje stappen voor hun shift.

“Mijn huidige chauffeurs beseffen gelukkig maar al te goed dat ze verantwoordelijkheid dragen wanneer ze zich in het verkeer begeven. Zij begrijpen dat het toestel hen helpt. Onze klanten reageren eveneens positief. Sommige ondernemingen waarmee we samenwerken, vragen expliciet naar een taxi met een alcolock omdat het bijdraagt tot een nog veiliger gevoel.”

Grotere omzet

Uit een round-up blijkt dat deze voertuigen zelfs goed zijn voor een meeromzet van vijftien procent. Om die reden laat Patrick Ninite elk nieuw voertuig voor zijn taxibedrijf in de toekomst meteen uitrusten met een alcoholslot, dat toch 1.500 euro kost. “Ons wagenpark is wel vrij nieuw, dus de hele vloot zal pas op langere termijn aangepast zijn”, besluit hij.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio