Teljoorlekkerke

De bijnaam van een Arendonkenaar is in het eigen dialect ’nen telouwerele’er’. Het inspireerde Unizo Arendonk om uit te ­pakken met een nieuw streekspecialiteitje: het teljoor­lekkerke. Tijdens de Dag van de Klant verwent de middenstand de inwoners met de lekkernij.

“In het verleden gaven we ­rozen, pralines en zelfs ­glazen op de Dag van de Klant”, vertelt Unizo-bestuurslid Jan Van Bergen. “Dit jaar wilde we eens iets anders. Na de on­vermijdelijke brainstorming groeide het idee om een eigen koekje te creëren. Niets is zo lekker bij de koffie.”

Bakker

Emiel Dilen van bakkerij ’t Centrum zag wel wat in het idee. De Arendonkse Vlaai buiten beschouwing gelaten, heeft het grensdorp geen streek­lekkernijen waarmee het kan uitpakken. De bakker investeerde in een nieuwe machine waarmee zesduizend koekjes ineens van de band lopen.

“Op de koekjes staat het standbeeld van de teljorenlekker afgebeeld”, vertelt bakker Emiel. “Het recept van het deeg is uniek, maar je kan het ver­gelijken met zanddeeg. Er zitten amandelen in, maar voor wie dat niet lust, zijn er ook zonder.”

Recept

Het was oorspronkelijk de bedoeling om het koekje alleen tijdens de Dag van de Klant uit te delen. Maar de lekkernij is zo geslaagd dat het een blijvertje wordt. “Voorlopig kan alleen bakkerij ’t Centrum de biscuitjes maken. Maar ­andere bakkers die het koekje in de toekomst willen maken, krijgen het recept toegespeeld”, belooft Unizo-voorzitter Bram Meersman. www.unizoarendonk.be

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio