Mechelen houdt traditie klokkenwerpen in ere

Naar jarenlange traditie vindt op de tweede zondag van september het klokkenwerpen plaats in mechelen. De Grote markt zal ook dit jaar op zondag 14 september tal van grabbelaars lokken die maar al te graag een van de twintig te winnen bronzen klokjes naar huis willen nemen.

jvandermosten

Niet alleen bezit Mechelen de oudste beiaard van het land, ook het klokkenwerpen maakt deel uit van een jarenlange traditie. In 1946 werd dit evenement in het leven geroepen door de stad naar aanleiding van de plaatsing van het beiaardklavier op Sint-Rombouts.

Lont

In de beginjaren werden papieren klokjes vanuit de Sint-Romboutstoren naar beneden gegooid. Enkele edities later werden de klokken vervangen door kartonnen exemplaren waaraan een lont bevestigd was. Op die manier konden de klokken vanuit de toren, over de Grote Markt, naar het stadhuis worden gezonden en onderweg hun kleine klokken naar beneden laten dwarrelen.

“Het was een hele onderneming”, weet Karel Verbist, verantwoordelijke voor de stadsfeesten. “Het succes van het klokkenwerpen hing niet alleen af van hoeveel wind er die dag was, maar ook het aansteken van de lont hield risico’s in. Om dit te doen, moest er iemand half uit de Sint-Romboutstoren hangen om met een sigaar de lont aan te steken.”

Polyester

Een tiental jaar geleden besliste de stad om de klokken te vervangen door polyester exemplaren en om hun tocht elektronisch te laten verlopen.

Twintig klokken zullen ergens boven de Grote Markt opengaan waardoor twintig kleinere plastic klokjes naar beneden vallen. Eén exemplaar bevat een briefje met een nummer. In totaal krijgen twintig gelukkige grabbelaars een bronzen klokje van de stad mee naar huis.

Voorzichtig

Verbist wil de mensen wel oproepen om voorzichtig te zijn. “Snijwonden zijn jaarlijkse kost, maar soms zit er ook een gebroken vinger bij. Dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk beperken.”

Naast het klokkenwerpen zorgt Mechelen op zondag ook voor andere culturele toppers. Open Monumentendag en de finale van de Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaards moeten cultuurliefhebbers naar de Dijlestad lokken.

Het klokkenwerpen vindt plaats op zondag 14 september om 16u op de Grote Markt van Mechelen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio