Kim Gevaert wint laatste 100 meter uit haar carrière in Brussel

Kim Gevaert wint laatste 100 meter uit haar carrière in Brussel

Kim Gevaert wint laatste 100 meter uit haar carrière in Brussel

Print
De Memorial van Damme 2008 kon al rond 20.00 uur niet meer stuk. De afscheidnemende Kim Gevaert won voor een uitgelaten publiek de 100 meter in 11"25. Ze werd gehuldigd, bedankte haar ouders, geliefden en supporters en kreeg een staande ovatie. Ook de 100 meter bij de mannen werd een hoogtepunt. Usain Bolt won in een scherpe tijd voor Asafa Powell.

800 meter-loopster Pamela Jelimo is na vanavond 1 miljoen dollar rijker. De Keniaanse won haar wedstrijd, terwijl Blanka Vlasic voor het eerst op een Golden Leaguemeeting dit jaar de hoogspringcompetitie niet won. De onfortuinlijke Vlasic zag zo 500.000 dollar door haar neus geboord. Hellebaut werd derde in het hoogspringen.

De Memorial 2008 werd rond 17.30 op gang geschoten met de 80 meter voor jongens. Op de start van de competitie van de grote mannen en vrouwen was het wachten tot 18.35 toen de 5.000 meter bij de mannen van start ging. De grote vrees van organisator Wilfried Meert voor regenweer werd aanvankelijk bewaarheid, maar gaandeweg klaarde de hemel op en werd de piste droger.

5.000 meter (M)

De 5.000 meter bij de heren werd gewonnen door de Keniaan Eliud Kipchoge in een matige tijd van 13:06.12. Een verbetering van het wereldrecord of de beste wereldjaarprestatie van Kenenisa Bekele zat er dus op geen moment in. Ook de twee andere podiumplaatsen werden ingevuld door Kenianen. Isaac Songok werd tweede, Mag'Ata Ndiwa derde. Er deden geen Belgen mee aan deze race.


3.000 meter steeple (M)

Een iets betere tijd werd er neergezet op de 3.000 meter steeple. Ook in deze langeafstandsrace waren de Kenianen baas en bezetten plaats een en twee. Paul Koech won de race in 8:04.99. Brimin Kipruto finishte tweede, de Braziliaan Taher haalde het nipt voor de Fransman Tahri en de Ugandees Kiplagat in de strijd om de derde plaats.
De Belg Krijn Koolwijk ontgoochelde met een veertiende plaats op vijftien deelnemers die aan de meet kwamen.

800 meter (M)

Ook op de 800 meter kwam een Keniaan als eerste over de meet, zij het een die geen genaturaliseerd werd tot Bahreini. Yousef Saad Kamel won voor een 'echte' Keniaan Alfred Yego in 1:44.56. De Marokkaan Laalou werd derde.


100 meter (V)

Op het emomoment van de avond was het wachten tot 19.55 toen de 100 meter bij de vrouwen werd gelopen mét de afscheidnemende Kim Gevaert. Zij won uiteindelijk ook in 11"25.


Naast de eerste werd ook de laatste plaats ingevuld door een Belgische. Hanna Marien kwam als negende en laatste aan in 11"77. Debbie Ferguson van de Bahamas eindigde tweede, de Amerikaanse Me'Lisa barber derde.


5.000 meter (V)

Toen het publiek nog aan het nagenieten was van de emotie, werd er een eerste scherpe tijd neergezet. Vivian Cheruiyot won in een scherpe 14:25.43, een meetingrecord. De Ethiopische Meseret Defar moest op de meet de duimen leggen. Op aanzienlijke afstand finishte Linet Mazai als derde.

100 meter (M)

De clash van de avond was voorbehouden voor de 100 meter bij de mannen. De Jamaïcaanse spurtbommen Usain Bolt en Asafa Powell stonden tegenover elkaar en stelden zeker niet teleur. Hoewel de weersomstandigheden verre van ideaal waren voor spurters werd het een superspannende race die heel nipt werd gewonnen door de olympische kampioen in een erg scherpe tijd van 9.77.


Powell kwam sneller uit de startblokken, maar moest in de laatste meters de duimen leggen voor Bolt. Ook plaats drie en vier werden ingepalmd door Jamaïcanen. Nesta Carter werd derde, voor Michael Frater.

1.500 meter (M)

Net als op de 800 meter won een tot Bahreini genaturaliseerde Keniaan de 1.500 meter. Belal Ali Mansoor haalde het in 3:35.94 voor de Marokkaan Iguider en de Nieuw-Zeelander Nick Willis.


100 meter horden (V)

De spannende races waren breed gezaaid op deze Memorial. Ook op de 100 meter bij de vrouwen was het weer prijs. Delloreen Ennis-London uit Jamaica won met millimeters voorsprong op de Amerikaanse Lolo Jones en de Spaanse Josephine Onyia in 12"65.


400 meter (M)

Een tweede hoogtepunt voor de Belgen moest er komen met de 400 meter bij de mannen, maar door toedoen van het slechte weer bleken goede tijden niet tot de mogelijkheden te behoren. Olympisch kampioen Jeremy Wariner won afgetekend in 44"44. Geen van de drie Belgen kon een plaatsje op het podium versieren.


Kevin Borlee moest de rol lossen in de laatste rechte lijn en werd vierde in 45"69. Broer Jonathan eindigde als zesde en Cedric Van Branteghem moest zich tevreden stellen met een zevende plek. Plek twee werd ingenomen door de Brit Martyn Rooney, Gary Kikaya werd derde.


800 meter (V)

Pamela Jelimo mag zich de rijkste Keniaanse sportvrouw ooit noemen. Zij won alle 800 meter wedstrijden op de Golden League meetings van dit jaar, waardoor ze met de riante jackpot aan de haal gaat.


Een wereldrecord had het feestje helemaal compleet gemaakt voor haar, maar Jelimo moest het stellen met een meetingrecord. Ze won in 1:55.16. Een andere Keniaanse, Janeth Jepkosgei werd tweede, de Jamaïcaanse Kenia Sinclair werd derde.

200 meter (V)

De Amerikaanse Marshevet Hooker toonde zich de snelste in de 200 meter. Zij eindigde ook al in een niet al te scherpe tijd van 22"62. Hooker werd gevolgd door Kerron Stewart en Debbie Ferguson. De zuster van Jonathan en Kevin en zilveren medaillewinnares op de 4x100 meter op de Spelen Olivia Borlee finishte als zesde in 23"30.


Polsstokspringen (V)

Het polsstokspringen werd een maat voor niets. Vooral deze discipline werd zwaar benadeeld door de natte piste. Enkel Yelena Isinbayeva raakte over 4m72, maar zelfs de Russische alleenheerster had er twee pogingen voor nodig. 4m85 was er ook voor de olympisch kampioene en wereldrecordhoudster te veel aan.
Tweede werd de Poolse Monica Pyrek die in een beurt over 4m56 raakte, maar vervolgens drie keer faalde op 4m66.

400 meter horden (M)

De Amerikaan Kerron Clement mocht juichen na de 400 meter horden. 48"29 was zijn eindtijd. Twee Jamaicanen finishten vlak achter hem. Danny McFarlane werd tweede, Isa Phillips derde.

Hoogspringen (V)

Tia Hellebaut heeft haar glansprestatie van de Olympische Spelen op de Memorial niet kunnen bevestigen. Nochtans speelde 'Gouden Tia' nog tot het laatste moment mee voor de overwinning, maar zij had net een poging meer nodig dan de Duitse Ariane Friedrich en de Kroatische Blanka Vlasic om over 2 meter te raken.


Dit keer was niet Tia Hellebaut het zwarte beest van Blanka Vlasic, maar Ariane Friedrich. Beiden sprongen na hun tweede poging over 2 meter, maar Friedrich had een poging minder nodig dan Vlasic om over 1m97 te springen.
Daardoor loopt Vlasic op het allerlaatste moment de Golden League-jackpot van 500.000 dollar mis. De volle pot (1 miljoen dollar) gaat dan ook naar de 800 meter loopster Jelimo.

Verspringen (M)

Ook geen opmerkelijke prestaties in het verspringen bij de mannen. Maar een man sprong verder dan 8 meter. De Amerikaan sprong in zijn tweede poging 8m02 ver. Husein Taher Al-Sabee kwam een aantal keer dicht in de buurt van Pate, maar strandde op 7m96. De Fransman Salim Sidri werd derde. In zijn zesde en laatste poging sprong hij 7m92 ver. De Belg Michael Velter lukte in zijn derde poging 7m53. Daarmee werd hij achtste en voorlaatste.

10.000 meter (M)

Sileshi Sihine uit Ethiopië kwam in de 10.000 meter als eerste over de meet met een tijd van 27:06.97. Hij liet het Keniaanse duo Moses Masai en Bernard Kipyego achter zich. Onze landgenoot Frank Bollen liep na 1.000 meter in eerste positie, maar kon zijn voorsprong niet vasthouden.

Meer sportnieuws