Betancourt vraagt plaatsje voor guerrilla in Colombia

"Enkel dialoog en openheid kunnen voor een oplossing van het conflict in Colombia zorgen", aldus Ingrid Betancourt. “Als de strijders van de marxistische rebellenbeweging FARC een plaats krijgen in de politiek, komt vrede een stap dichterbij”, zei de voormalige presidentskandidate in Rome.

wverhaert

Betancourt werd meer dan zes jaar vastgehouden door het FARC, tot het Colombiaanse leger haar in juli bevrijdde. Een ontmoeting met paus Benedictus XVI was het orgelpunt van haar vierdaagse bezoek aan Italië. Daar had ze naar eigen zeggen de hele periode van haar gevangenschap van gedroomd. Onmiddellijk na haar bevrijding liet Betancourt verstaan dat ze de paus wou ontmoeten, om hem te bedanken voor zijn gebeden en publieke oproepen om haar vrij te laten.

Betancourt maakte van haar reis naar Rome ook gebruik om de Colombiaanse regering en guerrillastrijders nogmaals op te roepen met elkaar te gaan praten. Beiden gedragen zich autistisch en luisteren alleen naar zichzelf, vindt Betancourt.

Vrede en democratie

Ze richtte zich rechtstreeks tot haar gijzelnemers: “Na bijna zeven jaar ken ik jullie en jullie organisatie, ideeën en doelen. De wereld nodigt jullie uit om je hart te openen voor iets anders dan politieke en militaire berekeningen en om plaats te maken voor vrede in jullie gedachten.”

Vrede kan er volgens Betancourt enkel komen “door middel van democratie, wederzijds respect en de wet”. Ze droeg de Colombiaanse regering op om de politieke rol te erkennen van het FARC, “wetend dat we verschillend zijn en er verschillende ideeën op nahouden”.

Persoonlijke toekomstplannen

De beroemdste ex-gijzelaar van het FARC deed ook haar politieke en persoonlijke toekomstplannen uit de doeken. Betancourt gaat zich in de eerste plaats inspannen voor de vrijlating van anderen die nog in handen van de FARC zijn, en voor gijzelaars wereldwijd. “Ik ambieer niet langer een politieke loopbaan in Colombia.” Ze wil daar in de toekomst nog op terugkomen, maar gelooft niet dat ze op dit ogenblik op haar plaats zou zijn in de politieke arena.

De berichten dat ze bij de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) aan de slag zou gaan, wuifde Betancourt weg: “Het zou een grote eer zijn voor Unesco te werken, maar anderen zijn daar geschikter voor.”

Bron: IPS

Nu in het nieuws