Metaaldiefstallen meer dan verdrievoudigd in vijf jaar tijd

De laatste tijd stelt de Antwerpse politie vast dat metaaldiefstallen, en dan vooral koperdiefstallen, aan een sterke opmars bezig zijn. In 2004 registreerde de politie nog 54 metaaldiefstallen, terwijl dat cijfer in 2006 opliep tot 158 gevallen. In de eerste acht maanden van dit jaar werden er al 172 diefstallen aangegeven: een record. Tegenwoordig blijken vooral bouwwerven en woningen in trek te zijn.

wverhaert

"Na een daling in 2007 kunnen we, vier maanden verwijderd van 2009, nu al vaststellen dat 2008 een recordjaar zal worden", vertelt Sven Lommaert, woordvoerder van de politie. "Eind augustus werden 172 feiten geregistreerd, waarmee het totaal van 2006 nu reeds overschreden werd en we van een stijging met ruim de helft kunnen spreken, vergeleken met 2007."

Grafiek: Politie Antwerpen

Lommaert: "Met uitzondering van de daling van 28,5% in 2007, stellen we dus een jaarlijkse stijging van het aantal geregistreerde metaaldiefstallen vast. Vergeleken met vijf jaar geleden kunnen we op dit ogenblik spreken van een verdrievoudiging van het aantal feiten. Die evolutie hangt samen met de sterke stijging van de koperprijs. "

Bouwwerven en woningen

Zowel in 2004 als in 2005 vormden bedrijven(terreinen) het voornaamste doelwit van metaaldieven. Nu blijken vooral bouwwerven en woningen in trek te zijn.

Van deurknop tot bobijn

"De aard en hoeveelheid van de gestolen goederen kan sterk variëren: van een koperen deurknop over een koperen of zinken regenpijp tot de bliksemafleider van een appartementsgebouw. Anderen hebben het dan weer gemunt op bobijnen met enkele kilometers koperen elektriciteitsdraad, ter waarde van duizenden euro's."

Gelegenheidsdieven

Van 2004 tot 2006 werden elk jaar minder dan 10 verdachten gevat. In 2007 pakten agenten 20 verdachten op, dit jaar 15. De geïdentificeerde verdachten waren meestal kleinere gelegenheidsdieven.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio