Buurtprotest aan Plantin en Moretuslei   Video

Buurtprotest aan Plantin en Moretuslei + Video

Buurtprotest aan Plantin en Moretuslei + Video

Print
Borgerhout - De recente wegwerkzaamheden aan de Plantin en Moretuslei hebben niet bijgedragen tot de veiligheid van voetgangers en fietsers. “Er ligt een nieuwe asfaltlaag, maar aan de gevaarlijke oversteekplaatsen is niets veranderd”, zeggen boze buurtbewoners. Bevoegd minister Hilde Crevits belooft in te grijpen.

Een actiegroep rond de drie basis- en kleuterscholen De Dageraad, De Brug en Het Plantijntje protesteerde op 14 februari al tegen de gevaarlijke oversteekplaatsen, maar ziet na de heraanleg geen verbetering.


Bekijk hier het protestfilmpje van buurtbewoners:

Initiatiefnemer Marij Preneel is verontwaardigd. “Er is helemaal niets veranderd. Er is enkel een drukknop geplaatst aan de voetgangerslichten bij het kruispunt aan de Montenslei, bij Bank van Breda. Volgens de leerkrachten van de scholen is de tijd om over te steken daardoor ingekort.”

Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits, vertelt dat aan de tijd om over te steken niets veranderd is.

Nefast

De buurtbewoners filmden het verkeer op de Plantin en Moretuslei en zetten het filmpje op YouTube. Ze tonen aan dat opvallende signalisatie en wegversmallingen of -verhogingen ontbreken bij de pasgeverfde zebrapaden. Vanaf de Singel tot de Montenslei zijn er geen verkeerslichten aan de zebrapaden.

De actiegroep mist verder een oversteekplaats aan de Delhaize. Voor fietsers die uit de Kroonstraat richting Delhaize oversteken is het bovendien onduidelijk waar ze mogen rijden. Na de heraanleg ligt tussen het trottoir en de wegdek ook een diepe goot, nefast voor de fietsbanden bij het oversteken.

Kritiek achteraf

Minister Crevits lijkt met de kritiek rekening te willen houden, stelt woordvoerster Buyck: “De opmerkingen kwamen na de plannen voor de heraanleg. We bekijken nu de kritiek ten gronde. Vanaf begin 2009 kunnen we de nodige aanpassingen doen, afhankelijk van de aard van de ingrepen.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio