Leerlingen onderzoeken ’50 jaar werk in het Waasland’

Erfgoedcel Waasland en leerlingen van de Sint-Maarten Bovenschool gaven donderdagmiddag het startschot van het project ’50 jaar werk in het Waasland (1945-1995)’. Zij werken dit schooljaar aan getuigenissen van mensen die in de tweede helft van de twintigste eeuw in het Waasland werkten.

Omstreeks het midden van de vorige eeuw kenden bedrijfssectoren in het Waasland als de textielnijverheid, metaalconstructie en scheepsbouw een grote bloei. Grote en kleine firma’s boden werkgelegenheid aan duizenden mensen. Op het einde van de twintigste eeuw moesten tal van bedrijven hun activiteiten noodgedwongen stopzetten.

“Samen met leerlingen uit de derde graad van vijf middelbare scholen uit Beveren, Temse en Sint-Niklaas gaan we op zoek naar getuigenissen en beeldmateriaal”, vertelt Mieke De Meester van Erfgoedcel Waasland. “Zo willen we een gedetailleerd en kleurrijk beeld krijgen van wat ‘werk’ in de tweede helft van de twintigste eeuw betekende.”

Beroepskledij

De Bovenschool van Sint-Maarten in Beveren gaf de aftrap voor dit project. De leerlingen uit het vijfde, zesde en zevende jaar verzorging zullen de komende maanden een aantal gesprekken voeren met Beverse senioren. Ook de leerlingen van het derde, vierde, vijfde en zesde jaar mode engageren zich voor dit initiatief.

“Zij zullen zich voornamelijk bezighouden met de beroepskledij in de vorige eeuw. In samenwerking met de gemeente Beveren en de Erfgoedcel Waasland, zullen leerlingen en leerkrachten werken rond de Beverse land- en tuinbouw, havenarbeid en dienstpersoneel.”

Tot wanneer het project loopt, is nog niet duidelijk. “Omdat we nog geen zicht hebben op het budget, kunnen we niet zeggen wanneer dit initiatief zal eindigen. Dat kan in juni zijn, maar ook in september”, aldus De Meester.

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio