Antwerpse woningen worden steeds duurder

Antwerpenaars moeten steeds meer geld op tafel leggen voor een eigen woning. Zeker voor een woning met ’alles erop en eraan’ wordt fors betaald. Een appartement kopen is dan weer iets goedkoper geworden. Tenminste als je lofts en luxe-appartementen niet meerekent.

Hoewel de Antwerpse vastgoedprijzen niet dalen, lijkt de rust weergekeerd op de markt. Dat is de belangrijkste conclusie van het weekblad Trends, dat deze week een analyse maakte van de woningmarkt. De Antwerpse regio is en blijft een van de duurdere gebieden om een woning te kopen en moet alleen concurrentie dulden van Vlaams-Brabant en Brussel.

Trends rekende uit dat een nettoloon van 3.500 euro tegenwoordig nauwelijks voldoende is voor een kwalitatieve woning in het Antwerpse. In de kernstad is een nog groter budget nodig. Positief is dat kleinere woningen in bepaalde buurten en vooral appartementen wel betaalbaar blijven. Daarbij wordt uitgegaan van een koopsom tot 200.000 euro.

Langer lenen

“Het is moeilijk om een eenduidige analyse te maken van de woningmarkt”, zegt Paul De Wael van Stadim dat studies uitvoert naar en advies geeft over immobiliën. “Zaken als de rentevoet, koopkracht en de bereidheid om te betalen beïnvloeden woningprijzen en veranderen regelmatig.”

Paul De Wael verwijst ook naar de termijn waarop een lening kan worden afgesloten. “Nu is 20 jaar de regel, waardoor mensen ook meer kunnen betalen. Dat compenseert voor een deel de prijsstijgingen.”

Niet dalen

Bij Stadim gaat ervan uit dat de prijzen voor een woning niet zullen dalen. “De stijgingen zijn genormaliseerd en misschien komt er in sommige segmenten een stagnatie. Dat is mogelijk.”

Ondanks alles blijft kopen te verkiezen boven huren, vindt Paul De Wael. “Het is een vorm van pensioensparen, want wie koopt moet op latere leeftijd geen huur meer betalen. En je mag ook niet vergeten dat de huur van een woning onderhevig is aan indexatie, waardoor je ieder jaar meer betaalt.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio