"We zitten op de huid van het stadsbestuur"

Het platform Stoparmoede.nu zet de maandelijkse acties verder. “Het Antwerps stadsbestuur vindt het niet leuk dat we het zo op de huid zitten”, zegt Steven Wouters (ACW-Antwerpen).

Stoparmoede.nu is een samenwerking tussen organisaties die rond armoede werken. Van januari tot juni vatten ze bij de start van de gemeenteraad post aan het stadhuis.

Bewustwording

“De kracht van onze acties ligt in de herhaling”, zegt Steven Wouters. “Ook doen we dit met de armen zelf. Bij de acties waren zo’n 700 mensen. Onze doelstelling is om dit twee jaar vol te houden.”

Het platform merkt wel dat de Antwerpenaars zich ervan bewust zijn geworden dat armoede vele gezichten heeft. “Dat is voor een groot deel te danken aan de maandelijkse aandacht van Gazet van Antwerpen voor onze acties. De veelzijdigheid van armoede kwam goed in beeld.”

Draagvlak

De organisatoren stellen vast dat er ook een breed netwerk is ontstaan tussen de verenigingen die met armoede bezig zijn. “De groepen die samenwerkten rond betaalbaar wonen, zetten hun samenwerking verder”, zegt Diane Mores, Antwerps Platform Generatiearmen (APGA).

“Ik ben eigenlijk wel teleurgesteld in het bereiken van een politiek draagvlak voor structurele maatregelen tegen armoedebestrijding,” vervolgt Mores. “Naast de actie hadden we ook overleg met de politieke fracties in de gemeenteraad. Alleen de raadsleden die de thematiek van armoede al kenden, zaten rond de tafel. Het was mijn hoop om de andere raadsleden die niet zo bekommerd zijn over armoede te sensibiliseren.

Signaal

Ondanks de soms lauwe reactie vanuit de gemeenteraad namen schepen van Sociale Zaken Monica De Coninck (sp.a) en haar collega van Samenlevingsopbouw Leen Verbist(sp.a) concrete maatregelen.

"Verbist beloofde dat er aan het einde van de legislatuur netto meer sociale woningen gaan zijn in Antwerpen", zegt Wouters. "Dat was een positief signaal. De medewerkers van het OCMW krijgen eindelijk ook vorming rond schuldbemiddeling."

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio