Stad onteigent Fort en kazerne

De stad heeft met de federale overheid een akkoord bereikt over de onteigening van het Fort van Walem en de rijkswachtkazerne. Op termijn krijgen ze een nieuwe toekomst als natuur- en recreatiedomein en woonerf. De operatie kost de stad net geen twee miljoen euro.

De gemeenteraad keurde dinsdagavond de twee dossiers goed. Voor de verwerving van het Fort van Walem, een plan dat reeds langer aansleept, zette de stad twee jaar geleden 250.000 euro opzij. “Wij willen het domein openstellen voor de inwoners van Walem en Mechelen-Noord als een nieuw natuurpark. In en rond het fort huist een belangrijke vleermuizenpopulatie”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Mechelen heeft er zich wel toe geëngageerd om het weerstandskruis en de gedenkplaat voor gesneuvelden uit 1930 in ere te laten.

Brandweer

Een tweede gebouw dat de stad verwerft, heeft ook een militair verleden: de oude rijkswachtkazerne aan de Edgard Tinellaan. “Wij betalen er 1,7 miljoen voor. In het complex zitten vandaag de diensten verkeer en openbare orde en de recherche van onze lokale politie. Dat blijft zo tot 2015. Voor mijn part is het een uitgemaakte zaak dat tegen dan campus Dodoens van het Sint-Maartenziekenhuis wordt omgebouwd tot het nieuwe politiecommissariaat.

Of ook de brandweer naar daar verhuist, is nog geen uitgemaakte zaak. Een alternatief hebben wij voorlopig niet, maar in de Dageraadstraat zit de brandweer sowieso te krap gehuisvest”, legt Somers uit. De rijkswachtkazerne zelf zal deel uitmaken van een vierde groot stadsvernieuwingsproject in het centrum.

“Na Euroshopping, de metamorfose van de stationsbuurt en de ontwikkeling van het Keerdok met een voetbalstadion willen wij de omgeving van het Predikherenklooster aanpakken, waar ook het nieuwe Holocaustmuseum een plekje krijgt. De rijkswachtkazerne lijkt me uitermate geschikt om er een mooi woonerf van te maken”, aldus Bart Somers.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio