Gemengde scholen in Duffel blijken succes

Tien jaar na het invoeren van het gemengd onderwijs in Duffel blijkt deze operatie geslaagd. Tot die vaststelling komt schepen van Onderwijs Luc Wuyts (CD&V).

Meer dan honderd jaar volgden jongens en meisjes in Duffel afzonderlijk onderwijs. Hieraan kwam een einde toen de gemeenteraad in 1997 besliste geleidelijk gemengd onderwijs in te voeren, zodat vanaf het schooljaar 1999-2000 de gemeentelijke lagere scholen in de Nieuwstraat en de Kwakkelenberg volledig gemengd zouden zijn.

“Nu, tien jaar later, mogen we die operatie geslaagd noemen en zijn beide scholen daadwerkelijk gemengde scholen. Immers, in ’t Kompas in de Nieuwstraat bestaat de schoolpopulatie vandaag voor 45 procent uit meisjes naast 55 procent jongens. In ’t Kofschip in de Kwakkelenberg is de verhouding nog meer in balans met 49 procent meisjes en 51 procent jongens”, zegt Luc Wuyts.

In de Mijlstraat is de gemeentelijke lagere school De Meyl al sinds 1971 gemengd. “Daar tellen we 53 procent jongens en 47 procent meisjes. Het Gemeentelijk Technisch Instituut aan de Rooienberg blijft evenwel met slechts twee meisjes op 203 middelbare scholieren een echt mannenbastion”, aldus Schepen Wuyts.

“Wat de globale leerlingenaantallen betreft, kunnen wij in al onze scholen spreken over een status-quo in vergelijking met vorig schooljaar. Uitschieter is evenwel de kleuterschool van ’t Kompas met een stijging van 14 procent in vergelijking met hetzelfde tijdstip vorig jaar”, besluit Luc Wuyts.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio