Kesselse bloemenkoning sterft na slepende ziekte

Fernand Geyselings is niet meer. Het fenomeen van Kessel (Nijlen) overleed donderdag aan een slepende ziekte. Hij was het eerste parlementslid voor de groenen in ons land en maakte nadien naam en faam met zijn bloementuin Vredehof. Het overlijden van Fernand Geyselings betekent de definitieve doodsteek voor zijn wereldberoemde tuin.

Fernand Geyselings was zonder twijfel een uitzonderlijk man. Tijdens zijn politieke carrière bij Agalev in de jaren tachtig spitste hij zich toe op gezonde voeding en leefmilieu. Toen hij met pensioen ging, hield hij een belangrijke belofte aan zijn vrouw. Hij had haar in 1947 beloofd om een mooie tuin voor haar aan te leggen, en zo geschiedde.

De voorbije achttien jaar werkte Fernand dag in dag uit in zijn tuin. Tot zestien uur per dag spitte hij, plantte hij, werkte hij. Hij hield dat 365 dagen per jaar vol dankzij zijn buitengewone fysiek. Tijd voor kwaaltjes en pijntjes had hij niet, want zijn bloemen moesten tijdig worden geplant.

Wereldberoemd

Door zijn inzet legde Fernand een prachtige tuin aan. Waarschijnlijk was hij de enige particulier ter wereld die op zijn eentje zo’n grote bloementuin onderhield. De bezoekers stroomden dan ook toe. Eerst kwamen ze jaarlijks met duizenden uit alle delen van het land, later kwamen ze met tienduizenden uit alle werelddelen. Hij plantte de laatste jaren een kwart miljoen bloembollen per jaar.

Hij werd op 5 maart door Gazet van Antwerpen nog uitgebreid in de bloemetjes gezet met een verjaardagsinterview. “Als het bobijntje af is, dan is het gedaan”, zei hij toen profetisch.

Ultieme droom

De ultieme droom van Fernand was dat zijn bloementuin zou worden voortgezet in samenwerking met de gemeente. Enkele weken geleden werden de gesprekken met de gemeente stopgezet toen bleek dat Fernand terminaal ziek was.

“Zonder zijn hulp en kennis is het voor een gemeente als Nijlen onmogelijk om het Vredehof te laten overleven”, reageert burgemeester Paul Verbeeck (CD&V). “Hij zou de gemeentearbeiders op weg helpen, maar dat kan nu niet meer. Zijn dood is een groot verlies voor de gemeente, want hij heeft Kessel op de wereldkaart gezet.”

Fernand Gyselings wordt op woensdag 10 september om 10u begraven in de kerk van Kessel-station.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio