Aannemer halveert bouwtijd huis

De Olense aannemer Etib start met de bouw van betonwoningen waarvan de ruwbouw binnen de week klaar is. Het bedrijf laat vloerplaten en holle wanden met alle elektrische uitrustingen in een Duitse fabriek fabriceren.

Etib startte met de productie van betonnen kelders. Vier jaar geleden schakelde het bedrijf over op het bouwen van vrijstaande één- en meergezinswoningen op basis van een betonstructuur. De aannemer halveert nu de bouwtijd door het overschakelen op geprefabriceerde holle wanden en vloerplaten.

Gladde wanden

“De holle wanden worden op de werf gevuld met beton. Dit zorgt voor perfect gladde wanden. Bepleisteren is binnen niet eens meer nodig. De wanden zijn bij aankomst uitgerust met uitsparingen voor stopcontacten, lichtschakelaars en raamwerk.”

“Het principe van het bouwen met holle wanden en gladde vloerplaten met alle nodige uitsparingen is nieuw in de woningbouw”, verduidelijken zaakvoerder Alex Van Olmen en zoon Steven.

Enkele maanden

“Voordien bouwden we de betonwoningen met een bekistingssysteem. We behielden dan enkel de voordelen van een betonwoning. Sneller ging het nauwelijks, maar dat is nu anders. Een woning is in enkele maanden klaar. De prijs van een betonwoning is vergelijkbaar met die van een klassiek huis.”

Een betonwoning bezit volgens vader en zoon Van Olmen veel kwaliteiten. “Wij kunnen compact bouwen met een minimum aan dragende binnenmuren. De bewoner kan later de indeling naar hartelust wijzigen.”

Accumulatiekachel

“Beton bezit de reputatie kil te zijn, maar niets is minder waar. Een keer opgewarmd houdt beton de warmte vast en geeft die als een soort accumulatiekachel terug. Deze woningen hebben weinig energie nodig.”

Etib bouwt met het nieuwe systeem momenteel in Geel, Lichtaart (Kasterlee) en ­Gierle (Lille).

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio