Stad eist einde van terugkerende vechtpartijen

Op het stadhuis liggen plannen klaar om een einde te maken aan vechtpartijen op fuiven. De oplossingen komen niets te vroeg. Vorig weekend liep het nog aardig uit de hand tijdens de chirofuif Open Air in de Heistraat in Geel. Vier personen liepen verwondingen op.

Op de Open Air fuif begonnen de problemen pas na 1u. Een groep allochtonen ging in de clinch met autochtonen. Daarbij kregen drie personen een klap achter op het hoofd, ook een vierde persoon liep verwondingen op. De spoeddiensten rukten uit, maar de kwetsuren waren niet ernstig.

Mogelijk ging het om een vergeldingsactie tegen de groep allochtonen. De knokpartij duurde in regel maar een paar minuten, en de fuif mocht daarna doorgaan tot 3u. Wel met rustige (Vlaamse) muziek en zonder stroboscopische lichteffecten.

De politie start een gerechtelijk onderzoek en ondervraagt alle slachtoffers en getuigen. De agenten zoeken niet alleen de aanstokers, maar ook degenen die meenden het recht in eigen handen te moeten nemen.

Vechtersbazen

Schepen van Jeugd Tom ­Vervoort (CD&V) was op de bewuste fuif aanwezig. “Dit voorval is jammer want de hele zomervakantie was het rustig gebleven. De fuif van Chiro Holven kent anders nooit incidenten”, reageert de schepen.

“Een werkgroep zocht de voorbije maanden naar oplossingen. Er werd met alle betrokkenen gepraat. Het grote probleem voor de politie is dat er uit angst nooit formele klachten worden ingediend. Hier moeten we aan werken. Nogal wat onruststokers zijn gekend, maar afgelopen vrijdag waren het andere aanstokers.”

De schepen verwijst naar oplossingen van de werkgroep. “Een mogelijkheid is het inschakelen van een securityfirma met een goeie reputatie. Dat kan eventueel met een lastenboek voor alle of meerdere fuiven. We willen ook engagement van de fuiforganisatoren. Jeugdhuis De Bogaard is bezig met het inpraten op vechtersbazen. Die strategie lijkt te werken. We moeten er vooral voor zorgen dat jongeren graag naar fuiven gaan.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio