Stel dat Hitler geen zelfmoord pleegde?

Reclamegoeroe Wim Schamp heeft een nieuwe roman geschreven. In ‘Hitler 1945-1953: ontsnapt en ondergedoken’ beschrijft hij het verhaal van Adolf Hitler, die na zijn vermeende dood op 30 april 1945 kon ontsnappen en ondergedoken verder leefde.

ssimons

Tot nog toe was er slechts één man die twijfelde aan de dood van Adolf Hitler en dat was Joseph Stalin. Tot aan zijn dood bleef de Russische dictator volhouden dat zijn Duitse collega, van Oostenrijkse afkomst weliswaar, zijn eigen zelfmoordpoging overleefde.

Vandaag zou Stalin een bondgenoot kunnen vinden voor dat idee: communicatiespecialist Wim Schamp. “In het eerste hoofdstuk van het boek som ik op wat er allemaal met het lijk gebeurd is na zijn veronderstelde dood. Dit zijn allemaal historische feiten uit al dan niet bekende publicaties. Als je dit leest, vallen je ogen uit hun oogkassen. Ik heb vastgesteld dat het technisch mogelijk was dat Hitler, met de nieuwe naam Horst Biedermann en een volledig ander uiterlijk uiteraard, kon ontkomen. Doordat er, zelfs tot na zijn ‘dood’, enkele honderden dubbelgangers van hem bestonden, is de kans verre van onbestaand dat hij kon ontsnappen”, vertelt de auteur.

Primeur

Nooit eerder hield een historicus of auteur zich bezig met dit idee, wat op zich toch wel bevreemdend is. “Het idee is eigenlijk heel simpel, misschien te simpel en daardoor komt niemand op dit idee. Daarom zal dit boek eigenlijk een primeur zijn en het zal zeker inslaan als een bom”, verklaart Wim.

“Net doordat nog niemand erop gekomen is, interesseert het mij enorm. Natuurlijk speelt ook mijn bijzondere belangstelling voor de internationale geschiedenis een grote rol in mijn gedrevenheid.”