Antwerpen viert 64ste Bevrijdingsfeesten

Sfeer verzekerd in ’t stad, want vanaf vrijdag viert Antwerpen Bevrijdingsfeesten. Fanfares en militaire muziekkapellen uit de hele wereld, een stoet van legervoertuigen, bloemenhuldigingen en een Liberation Ball brengen de tijd van toen is terug.

jvandermosten

De sfeer wordt vrijdagavond op de Groenplaats ingezet door Aza Declercq, beter bekend als actrice uit Sara en Zone Stad. Zij kijkt met vele toeschouwers uit naar de aankomst van de historische legervoertuigenparade US Airborneforces. Daarna volgt het Liberation Bal, een volksfeest in de stijl van de jaren veertig.

Zaterdag haalt de stad herinneringen op met een stoet van legervoertuigen en huldigingen aan oudstrijders en zeelieden. Het orgelpunt die avond is de taptoe, een concertavond van internationale militaire muziekkoren.

Zondag volgt om 13u nog een plechtigheid aan het monument van de Weerstand, aan de Van Cauwelaertsluis.

Swingen op oldies

Good old swing op het Liberation Bal Met nummers uit de tijd van Glenn Miller & The Andrew Sisters brengt de band The Triplettes & The Boogie Woogie Bugle Boys u terug naar de jaren dertig tot vijftig.

Liedjes als Don’t sit under the apple tree en Bei mir bist du schön doen oude harten opleven. De Valley Sound Big Band uit Roosendaal laat ook van zich horen, een bigbandorkest dat pop- en rock ’n roll-nummers brengt.

Paracommando op klimmuur

Zaterdag en zondag kan u van 14 tot 18u paracommandootje spelen op het Steenplein. Sportievelingen kunnen er een klimmuur van tien meter bestijgen, uiteraard met de beveiliging van een klimgordel.

Ze worden ook uitgedaagd om een deathride te wagen. Dat betekent achteroverhangen in de gordel en met gecontroleerde sprongen naar beneden zakken. Speciale kleding of schoeisel is niet nodig.

Stap toe op de taptoe

Hoogtepunt van de Bevrijdingsfeesten is de taptoe, zaterdag om 20u op de Grote Markt. Militaire muziekkapellen uit binnen- en buitenland geven er het beste van zichzelf. De korpsen worden voorgesteld en nationale hymnen worden gespeeld.

Op het programma prijken onder meer het trompettenkorps van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht en van de Lokale Politie Antwerpen en The Minden Band of the Queen’s Division uit Engeland.

Legerauto’s kijken

De Antwerp Military Vehicles Association houdt een militaire stoet van een dertigtal legervoertuigen door de binnenstad.

De optocht start zaterdag om 15u aan het stadspark en loopt via de Rooseveltplaats en de Meir tot de Groenplaats en de Suikerrui. Daar kan u tot 18.45u de voertuigen bekijken.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio