Crematorium opent op 17 september

Het crematorium op het kerkhof Heimolen in Sint-Niklaas wordt op woensdag 17 september officieel geopend. De dag nadien kan het publiek tijdens een opendeurdag kennismaken met de installatie, die bedoeld is voor het hele Waasland. Begin oktober volgt de eerste crematie.

Met de opening van het crematorium komt een einde aan een discussie die tien jaar geleden begon. Het crematorium van Sint-Niklaas had normaal gezien het derde van Oost-Vlaanderen moeten worden. Westlede is reeds actief in Lochristi en normaal zou Aalst volgen als tweede. Wegens aanhoudende inplantingsproblemen werd Sint-Niklaas op de planning naar voor geschoven. In Aalst blijft het wellicht nog wachten tot 2013.

De eerstesteenlegging van het Sint-Niklase crematorium vond plaats in mei 2006. Dat gebeurde ondanks fel protest van de buurtbewoners, die vreesden voor de hinder. Een studie moest die vrees van de omwonenden wegnemen, maar dat lukte nooit helemaal.

Schoonmaakbeurt

In het nieuwe complex moeten drie ovens een capaciteit van 2.500 crematies per jaar aankunnen. Een nieuwe aula en een permanent geopende cafetaria, ook toegankelijk voor de gewone kerkhofbezoeker, moeten het comfort op de Heimolen vergroten. Met het hele project is een investering van 8,5 miljoen euro gemoeid.

“Om zoveel mogelijk mensen de nieuwe installatie te leren kennen, organiseren we ook geleide bezoeken”, vertelt schepen van Begraafplaatsen Ben Van Eynde (CD&V). “We geven het kerkhof ook vroeger dan normaal een grondige schoonmaakbeurt. Normaal gebeurt dat in de aanloop naar 1 november. Nu mikken we op de opening van het crematorium midden september.”

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio