"België moet Italiaans voorbeeld volgen tegenover Congo"

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is in Libië zijn excuses gaan aanbieden voor het koloniale verleden en heeft voor vijf miljard dollar aan investeringen beloofd. In de rest van Afrika is dat niet onopgemerkt voorbijgegaan. “Een voorbeeld dat België zou kunnen volgen”, schrijft de Congolese krant Le Potentiel.

ssimons

Berlusconi trok naar Libië om een streep te trekken onder het verleden en voor eens en voor altijd zijn spijt uit te drukken over de misdaden die werden begaan tijdens de Italiaanse koloniale bezetting van Libië, van 1912 tot 1943. Berlusconi stelde ook voor vijf miljard dollar investeringen in het vooruitzicht, in afbetalingen van 200 miljoen de volgende 25 jaar. Het geld moet dienen voor grote infrastructuurwerken, zoals een autoweg langs de kust tussen Tunesië en Egypte.

In een opiniestuk vindt de in Kinshasa uitgegeven Congolese krant Le Potentiel dat Italië zich met zijn excuses niet heeft “geridiculiseerd”. “Italië en Libië kunnen samen een nieuwe pagina schrijven in hun ‘gemeenschappelijke geschiedenis’ in het kader van een ‘volwassen en verantwoordelijk’ partnerschap.”

“Om de ‘echtelijke scènes’ te vermijden die geregeld het klimaat tussen Kinshasa en Brussel vergiftigen, zou België er goed aan doen het Italiaanse voorbeeld te volgen”, gaat het editoriaal in Le Potentiel verder. “Ook België zou kunnen investeren in infrastructuurprojecten die het zelf opvolgt. Liever dan met geld over de brug te komen en zich verplicht te voelen een inzagerecht uit te oefenen op de Congolese zaken.”

Excuses

Toenmalig premier Guy Verhofstadt bood in 2000 in Rwanda zijn excuses aan voor de rol die België heeft gespeeld tijdens de genocide in dat land. België heeft zich tegenover de Democratische Republiek Congo nooit formeel voor de koloniale periode geëxcuseerd.

IPS

MEER OVER Silvio Berlusconi

Nu in het nieuws