Nederlander gaat Alcatel-Lucent leiden

Ben Verwaayen (56) wordt de nieuwe topman van de Frans-Amerikaanse telecomgroep Alcatel-Lucent. De Nederlander werd weggehaald van het zwembad in Zuid-Frankrijk waar hij zich na zijn carrière bij British Telecom teruggetrokken had. Philippe Camus (ex- EADS) wordt voorzitter van de groep.

ssimons

Alcatel-Lucent heeft de fusie tussen de Franse onderneming en zijn Amerikaanse tegenganger nooit verwerkt. Culturele verschillen aan de top van het bedrijf tussen de Amerikaanse Patricia Russo (ex-Lucent) en de Fransman Serge Tchuruk (ex-Alcatel) wogen op de onderneming. De groep presenteerde zes opeenvolgende kwartalen met verliescijfers en zag de beurswaarde van de onderneming met twee derde verschrompelen.

In diezelfde periode werden ook 12.000 jobs geschrapt. Tot de aandeelhouders het beu waren en Russo en Tchuruk signalen kregen dat het welletjes was.

De zoektocht naar een nieuw management eindigde bij Ben Verwaayen, een Nederlandse entrepreneur die BT terug op de rails zette. Verwaayen zet de culturele verschillen tussen beide vroegere onafhankelijke bedrijven opzij.

“Ik ga me concentreren op de enorme technische capaciteiten van onze mensen”, zei hij in een eerste interview. “Ik ga me niet langer bezighouden met het verleden. Het gaat me uitsluitend om de knowhow die binnen de groep indrukwekkend groot is.”

Verwaayen is niet bang van de internationale concurrentie de onderhand moordend is. “De concurrentie houdt de markt open”, zegt hij.

Verwaayen steekt niet weg dat de toekomst van Alcatel-Lucent in de innovatie ligt. “We moeten ons daar in de toekomst sterk op focussen.”

Alcatel-Lucent runt in Antwerpen en Namen een eigen Belgische dochteronderneming waar zo’n 1.900 mensen werken.

Nu in het nieuws