Schandaaltjes rond Sarah Palin negatief voor McCain

Nadat de eerste dag was overschaduwd door de orkaan Gustav is de conventie van de Amerikaanse Republikeinen dinsdag op gang gekomen. Hoogtepunt zou een videotoespraak van president Bush worden. Presidentskandidaat John McCain moet intussen meer geruchten over zijn running mate Sarah Palin weerleggen.

jrosquin

McCain verzekerde zijn aanhang dat Palins antecedenten grondig zijn nagetrokken. Dinsdag lekte uit dat zij vroeger lid was van de Alaskan Independence Party (AIP), die voor de afscheiding van Alaska van de VS is. Pas toen ze burgemeester van het stadje Wasilla werd, stapte ze over naar de Republikeinen.

Nervositeit

Maandag bevestigde Palin zelf dat haar 17-jarige dochter Bristol vijf maanden zwanger is. Kranten identificeerden de vader als Levi Johnston, een 18-jarige ijshockeyspeler. Toch lijkt het nieuws Palin niet te schaden bij haar achterban van christelijk rechts. De Democratische presidentskandidaat Obama vroeg zijn aanhangers de kwestie niet uit te buiten. Zijn moeder was ook maar 18 toen hij werd geboren, zei hij. Maar de onthullingen leiden volgens insiders tot nervositeit in het kamp van John McCain.

De New York Times meldde woensdag dat McCain Palin slechts één keer had gesproken voor hij haar als zijn running mate koos. Hij zou senator Joe Lieberman of oud-minister Tom Ridge hebben willen kiezen. Omdat zij voor het recht op abortus zijn, zouden conservatieven hebben gewaarschuwd dat de eenheid van de partij dan in gevaar zou komen.

Op hun conventie in Minneapolis-St. Paul keken de Republikeinen uit naar een videotoespraak van Bush.Aanvankelijk zou hij zelf komen, maar hij was in Texas om de reddingsacties voor de orkaan Gustav te inspecteren. Zijn vrouw Laura maakte maandagavond (Amerikaanse tijd) wel haar opwachting, samen met McCains vrouw Cindy.

PDB

Nu in het nieuws