Pil belooft kortere menstruatie

In Nederland reageren vrouwen en gynaecologen enthousiast op de nieuwe anticonceptiepil Yaz van Bayer. Deze pil mag 24 dagen worden doorgenomen, waardoor de vrouwen nadien slechts vier dagen ongesteld zijn. In de loop van volgend jaar komt deze pil ook bij ons op de markt.

ssimons

De nieuwe combinatiepil, die in de VS sinds twee jaar te krijgen is, zou niet alleen beter beschermen tegen zwangerschappen maar ook het leuke neveneffect hebben dat maandstonden en de bijbehorende ongemakken worden ingekort.

Een doorsnee pil wordt 21 dagen genomen, waarna er een stopweek volgt waarin de vrouw bloedingen krijgt. Bij de Yaz-pil neemt de vrouw 24 actieve pillen, gevolgd door vier zogeheten nietactieve pillen. De eisprong wordt langer verstoord. Dit zou ook de periode inkorten dat vrouwen last hebben van premenstruele klachten zoals stemmingwisselingen, irritatie, hoofd- en buikpijn of angsten.

365 dagen pil

“Zo revolutionair is dit niet”, relativeert professor gynaecologie Yves Jacquemyn (UZA). “Een gemiddelde menstruatie duurt vandaag ook maar vijf dagen en heel wat vrouwen nemen de bestaande combinatiepillen al gewoon door en zijn daardoor nog nauwelijks ongesteld. Dat is ook perfect veilig.”

Echt vernieuwend zijn de anticonceptiepillen die het hele jaar door genomen worden. Zonder pauzes. “Pillen als Seasonique of Seasonale zorgen ervoor dat je maar één keer per seizoen of vier keer per jaar bloedingen hebt. Daarnaast zijn er 365 dagenpillen, waarbij je nooit meer menstrueert zolang je die pil slikt.”

Die anticonceptiva, die in de VS al jaren worden voorgeschreven, komen hier voorlopig niet op de markt.

Nu in het nieuws