Nederlands leger trekt met muilezel ten strijde

De Nederlandse marine wil muilezels inzetten om de soldaten te ondersteunen op missies in bergachtige gebieden.

ssimons

Ongeveer vierhonderd Nederlandse mariniers zullen eind deze maand gedurende vijf weken deelnemen aan de Mule Packers Course in de Verenigde Staten.

Majoor Rudolf Keijzer: “We opereren in gebieden waar je met een legervoertuig niet zomaar overal gemakkelijk door kan. Onze mariniers hebben een bepakking van 40 kilogram. Ze zijn getraind om dit te dragen, maar na 72 uur heb je extra draagkracht nodig. Daar dienen de muilezels voor. Deze beesten kunnen gemakkelijk 75 kilo aan, dus kunnen ze extra wapens en munitie dragen. In 2005 namen Britse Gurkha’s (Nepalese soldaten in dienst van het Britse leger, red.) enkele van onze mariniers mee door Noord-Afghanistan op paard en ezel."

"De paarden hadden veel rust en verzorging nodig en de ezels begonnen op onverwachte momenten luid te balken. Héél ongemakkelijk als je ongemerkt vijandelijk gebied wil binnendringen. Muilezels zijn een ideaal alternatief. Ze schrikken niet zo gauw.”

De training vindt plaat in een centrum van het Amerikaanse leger. Of de Nederlandse mariniers de training specifiek voor de strijd in Afghanistan volgen, laat de majoor in het midden.

Nu in het nieuws