Rel bij voetbalbond: mag Tchité spelen of niet?

De voorbereiding op de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK 2010 in Zuid-Afrika, nu zaterdag tegen Estland, is grondig verstoord. Alweer. Tchité die al dan niet mag spelen voor de Rode Duivels, Standard dat plots weigerde zijn oefenvelden ter beschikking te stellen van de Rode Duivels. De bond stond de voorbije dagen weer op stelten. François De Keersmaecker krijgt er stilaan een punthoofd van. “Het is godgeklaagd dat dit weer gebeurt”, zucht de bondspreses, die maandagavond met spelers en technische staf dineerde. “Het lukt blijkbaar nooit om een interland in alle rust voor te bereiden. Er lijkt wel een vloek op te rusten, telkens wordt de sfeer verstoord.”

ssimons

Maandagavond rolde bij de KBVB een fax binnen van de Rwandese voetbalbond, die meldde dat Mémé Tchite niet voor België kan spelen.

Vier nationaliteiten

Technisch directeur Michel Sablon geeft meer uitleg. “Toen bleek dat Tchite daadwerkelijk over een Belgisch paspoort beschikte, hebben we meteen de drie bonden, die van Congo, Rwanda en Burundi, op de hoogte gebracht van zijn nieuwe nationaliteit. Tchite had er namelijk drie, nu heeft hij er vier. De Rwandese bond liet vervolgens weten dat Tchite volgens de FIFA voor Rwanda zou moeten spelen. Ik heb het arrest van die beslissing opgevraagd, maar een kopie krijgen we niet. De FIFA moet nu dus bevestigen dat Tchite nooit voor Rwanda gespeeld heeft, dan is er geen probleem voor zaterdag. Voorlopig hebben we dat antwoord echter nog niet gekregen.”

Amateurisme

Jean-Marie Philips, CEO van de KBVB, noemde de nieuwe soap rond Tchite een vorm van puur amateurisme. Kritiek uit eigen kringen die Sablon helemaal niet kon waarderen.

“Ik pik het niet dat Jean-Marie Philips me aanvalt en dat ik beschimpt word”, aldus een ontstelde Sablon gisteren.

MEER OVER Rode Duivels

Meer voetbalnieuws