"Limburg zal hem missen"

Zo’n 1.000 mensen hebben gisteren in de Hasseltse Sint-Quintinuskathedraal de begrafenis van erebisschop Paul Schruers bijgewoond. Kardinaal Danneels omschreef zijn goede vriend achteraf als ‘nen authenieken’. “Schruers kon geen toneel spelen. Wat je aan de buitenkant zag, zat ook van binnen. En dat zijn de echte groten, de anderen zijn opgefokte dwergen. Een opmerkelijk fijn mens. Limburg zal hem missen.”

wverhaert

Danneels was ook zeer te spreken over de uitvaart. “Zo’n sobere uitvaart past helemaal bij hem. Allemaal zonder enige versiering. Ik heb ook zelden zo’n heldere, duidelijke teksten gehoord. Een van de mooiste uitvaarten die ik heb meegemaakt. Paul blies nooit hoog van de toren. Een goede bisschop die tussen zijn mensen stond. Erg nederig, een echte herder. Eigenlijk is het moeilijk voor mij om hem in een paar zinnen te typeren, je ziet eigenlijk pas na enige tijd wat iemand heeft betekend.”

Verrijzenis

Bij de kist van Schruers lag niet meer dan één bloemstuk. Hij was wel goed omringd door maar liefst 18 bisschoppen, allemaal in gele kazuifels, net als de priesters. Geel is namelijk de kleur van de verrijzenis. Ook Edo Kisonga, hulpbisschop in Kinshasa en Jan Van Cauwelaert, erebisschop van Congo, waren voor de uitvaart naar Hasselt afgezakt. Net als vertegenwoordigers van de Grieks-orthodoxe, de Oekraïens-orthodoxe en de Verenigde protestantse kerk. En uiteraard een heleboel politici van alle strekkingen. De paus had ook via zijn secretaris kardinaal Bertone een briefje gestuurd.

“(Paus Benedictus) bidt met vurigheid dat deze herder bij de Vader thuis mag komen. Hij heeft immers vanaf de oprichting het bisdom met heel veel zorg begeleid”, aldus het bericht uit Rome.

KSJ

Bisschop Patrick Hoogmartens ging de dienst voor. Hij las ook het geestelijke testament (zie kader) voor van Paul Schruers. “Tijdens zijn leven had hij al alles uitgedeeld wat hij bezat, alleen dit testament is er nog”, zei Schruers. “Hij heeft dit geschreven in 2004, na zijn eerste ziekteperiode.”

Aan de deur deelden jongens en meisjes van de jeugdbeweging KSJ de liturgieboekjes en bidprentjes uit. “Hij wilde dat zo, omdat hij vroeger nog bij onze jeugdbeweging is geweest”, zeggen ze. Anneleen Boulet is een van de weinige KSJ’ers die hem ook echt heeft ontmoet. “Ik ben hoofdmisdienaar in de basiliek van Tongeren. Daar heb ik een paar keer voor hem mogen dienen. Hij was heel los in de omgang en zijn preken waren goed en niet te lang.”

De KSJ’ers zijn al van maandag aan de slag. “We hebben ook voor de gebedswake boekjes en bidprentjes uitgedeeld”, zegt Sarina Kessels uit Alken. “We hebben zelfs naast de kist gestaan.” In de namiddag werd Schruers in intieme kring begraven in de paastuin van priorij Klaarland in Lozen, Bocholt.