Nachtwinkelier wil werken, maar 'mag' niet

Khan Raheem Ullah (50), een Pakistaanse nachtwinkelier uit de Diksmuidelaan in Berchem, is sinds dinsdag in hongerstaking. Na een zoveelste controle van de stadsdiensten moest hij zijn winkel sluiten. En daar is Khan het niet mee eens.

Lees hier 'Een nachtwinkel met honger', het standpunt van redacteur Lex Moolenaar

Hier en daar slingeren nog wat pakken wc-papier rond en in een rek staan nog wat flessen olijfolie, maar verder is de nachtwinkel van Khan Raheem Ullah helemaal leeg. Op de grond heeft hij een matras gelegd. Daarop zal hij gaan liggen als hij zich wat slap voelt. Want sinds dinsdagochtend 9u is Khan in hongerstaking. Hij wil een schadevergoeding omdat zijn nachtwinkel werd gesloten.

Telefoonwinkel

Khan werkte 21 jaar als arbeider in Nederland. In 2002 kwam hij naar België om er aan de Diksmuidelaan in Berchem een nachtwinkel te openen. “Maar omdat ik als moslim niet graag alcohol verkoop, maakte ik er anderhalf jaar later een telefoon- en internetwinkel van. Ik heb voor duizenden euro's geïnvesteerd in computers”, vertelt hij.

In 2006 werd de reglementering voor nacht- en belwinkels in Antwerpen strenger. “Opeens moest ik een heleboel aanpassingen doen voor de brandveiligheid. Ik deed ze en kreeg weer een vergunning”, zegt Khan. In april 2008 kreeg de man opnieuw controleurs over de vloer. “Ik hield de winkel altijd open tot 23u. Opeens mocht dat niet meer. Ik moest sluiten om 20u. Ik kreeg nauwelijks nog klanten.” En dus veranderde Khan zijn zaak weer in een nachtwinkel. “En in juni kreeg ik wéér controle. Opeens bleek het pand dat ik huur onbewoonbaar”, klaagt Khan. “En de boiler is niet brandveilig.Ik heb 55.000 euro schulden en kan nergens heen. Ik wil werken, maar ik mag niet. De stad maakt iedere twee dagen wel een nieuw reglement.”

Niet nieuw

“Die regels zijn niet allemaal nieuw”, reageert Joke Cortens van het kabinet van schepen voor Middenstand Robert Voorhamme. “Dat winkels ten laatste om 20u moeten sluiten, is al jàren zo. Bovendien is dat geen stedelijke bevoegdheid, maar een federale. Het is wel zo dat sinds 2006 alle nacht- en belwinkels, maar ook videotheken, club-vzw’s, wedkantoren en seksinrichtingen strenger worden gecontroleerd. Dat doen we om de wildgroei van dat soort zaken te beperken. Waarom het pand onbewoonbaar is verklaard, weet ik niet. Maar als de wooninspectie zoiets doet, zal daar wel een reden voor zijn.”

Rob Van de Velde, Antwerps volksvertegenwoordiger voor Lijst Dedecker, kent de uitbater van de nachtwinkel en bestudeerde het dossier. “Ik begrijp dat die inspecteurs zich aan de regels moeten houden en ik denk niet dat er fouten zijn gemaakt. Maar wat mij stoort, is dat die man aan zijn lot wordt overgelaten. Waarom kan niet iemand de situatie met hem komen bespreken? Khan wordt nu in de armen van het OCMW gedreven, terwijl hij graag wil werken.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio