Mechelen koopt vijftig krotten op

Om de verpaupering van de wijk Nekkerspoel tegen te gaan, pakt de stad uit met een masterplan. “De komende drie jaar willen we vijftig krotten opkopen om ze te renoveren. Of wij bouwen nieuwe sociale koopwoningen in de plaats”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Meerderheid en oppositie beseffen dat er in Nekkerspoel meer nodig is dan de herinrichting van een straat. “Ik ben blij dat CD&V/N-VA onze bekommernis deelt. Dit een gemeenschappelijk actiepunt”, aldus Somers. “Nekkerspoel is geen gemakkelijke wijk. Wij moeten onze inspanningen versterken om de leefbaarheid er te verhogen. Mechelen mag niet het OCMW van de Vlaamse ruit zijn, maar een leefbare stad voor iedereen.”

Sociale mix

De realisatie van sociale koopwoningen ziet de burgemeester als een belangrijke beleidsdaad om Nekkerspoel op te krikken. “In 2009, 2010 en 2011 willen wij samen met de Mechelse Goedkope Woning, Kleine Landeigendom of het autonoom gemeentebedrijf stadsontwikkeling vijftig verkrotte of verwaarloosde panden opkopen”, kondigt Somers aan. Daarmee mikt hij op jonge gezinnen, tweeverdieners uit de middengroepen. “Een sociale koopwoning zal al gauw 200.000 euro kosten. Zo hopen wij de sociale mix in de wijk te herstellen.”

In de Zonnestraat plant de Kleine Landeigendom alvast een project met een dertigtal woningen. “In totaal krijgt Nekkerspoel er dus tachtig betaalbare koopwoningen bij. Zij vormen een mooie aanvulling op de 275 woningen in Boerenkrijg-Papenhof en de 185 op de voormalige site van Bonduelle”, legt de burgemeester uit.

Maar het stadsbestuur wil nog een stap verder gaan. “In de Paardenkerkhofstraat komt een nieuw wijk- en dienstencentrum. Wij onderhandelen over een sporthal op de terreinen van het Lyceum. Daarnaast willen wij er ook nog eentje bouwen op Nekkerspoel zelf, op het perceel van de nummers 350 tot 356. Voor de kinderen uit de buurt gaan wij het speelplein in de Lakenmakersstraat groter maken. Daar komen geen nieuwe huizen”, aldus Somers.

Voorzichtig

Gespreksleider Erwin Van San reageert voorzichtig optimistisch. “Mits een goede omkadering is het aanpakken van de verkrotting een positief punt. Maar daar mag het niet bij stoppen. Er moet ook gewerkt worden aan de veiligheid en de overlast die rondhangende jongeren veroorzaken. Een goede werking voor kwetsbare jeugd tussen twaalf en zestien jaar lijkt me absoluut noodzakelijk”, zegt Van San.

Bij de realisatie van een sporthal aan de Sint-Libertuskerk plaatst hij vraagtekens. “Ze zou alleen maar verkeer aanzuigen, terwijl de sporthal van De Nekker maar op een paar honderd meter hier vandaan ligt. De nieuwe verkavelingen zijn volgens mij een betere locatie voor een sporthal.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio