Hersenscans tonen aan dat we blij zijn als zon schijnt

Veel mensen voelen zich depri als het regent en gelukkig wanneer de zon schijnt. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe dat komt. Uit hersenscans blijkt dat de hoeveelheid serotonine, een stof die onze stemming bepaalt, piekt bij mooi weer en laag ligt op sombere dagen.

wverhaert

Nu de zomer (hoezo, welke zomer?) op z’n laatste benen loopt en iedereen weer aan het werk is, overmeestert velen het gevoel dat ze niks meer hebben om naar uit te kijken. De donkere dagen zitten er aan te komen, de najaarsdip loert om de hoek. De seizoensdepressie of Seasonal Affective Disorder (SAD) treft jaarlijks duizenden, maar tot nog toe kon de wetenschap niet verklaren waarom zovelen zich bij het wisselen van de jaargetijden vermoeid voelen.

Evenaar

Onderzoekers van de universiteit van Toronto in Canada hebben het raadsel opgelost, zo meldt een Britse krant. Ze bestudeerden tussen 1999 en 2003 hersenscans van 88 proefpersonen. De scans toonden aan dat de hoeveelheid serotonine - een stof die onder meer onze stemming, ons libido en onze eetlust regelt - sterk fluctueerde.

In de lente en de zomer lagen de serotonineniveaus hoger dan in de herfst en de winter. De wetenschappers vergeleken de resultaten ook met meteorologische gegevens: daaruit bleek dat het serotoninegehalte het laagst lag op dagen met weinig zonneschijn.

De bevindingen, gepubliceerd in het vaktijdschrift Archives of General Psychiatry, bevestigen dat zonlicht en ons geluksgevoel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Mensen die in zonnige oorden leven zijn hartelijker en optimistischer dan mensen uit koudere gebieden. Hoe noordelijker de breedtegraad, hoe groter de ellende.

SAD komt naar verluidt ook niet voor bij mensen die op minder dan 30 graden van de evenaar wonen. “Individuen uit gematigde klimaatzones daarentegen geven geregeld aan dat ze zich gelukkiger en energieker voelen als de zon schijnt. Velen hebben het gevoel dat ze in het donkere winterseizoen neerslachtiger en futlozer worden. Ze klagen ook over gewichtstoename en ze hebben meer slaap nodig”, aldus de wetenschappers.

Kwetsbaar

Volgens de onderzoekers dragen de bevindingen bij tot een beter begrip van seizoengebonden stemmingwisselingen bij gezonde personen.

“Maar ze bieden ook een mogelijke verklaring voor de steeds weerkerende depressieve buien in de herfst en de winter van mentaal kwetsbare individuen.”

MEER OVER weer