Ziekenhuizen halveren onderzoeken door tekort aan isotopen

De meeste ziekenhuizen in ons land en in de rest van Europa zullen vanaf volgende week drastisch moeten snoeien in medisch onderzoek op basis van isotopen. Deze stoffen worden wereldwijd aangemaakt in zes kernreactoren waarvan momenteel de helft buiten werking is. “Maar we hebben genoeg stoffen om alle dringende onderzoeken te laten doorgaan”, luidt het bij het UZA.

wverhaert

Medische isotopen worden gebruikt bij onderzoek naar de werking van organen, zoals schildklier, hart, longen of nieren en naar tumoruitzaaiingen op het bot. Een lage dosis isotopen wordt daarbij ingespoten in de patiënt, waarna beelden worden gemaakt van de organen om afwijkingen op te sporen.

“Het tekort zal zich vanaf maandag concreet laten voelen wanneer we maar 25% tot 50 % van onze normale dosis aangeleverd krijgen“, schetst dokter Laurens Carp van de dienst nucleaire geneeskunde.

De plotse schaarste aan isotopen is een gevolg van een nogal ongelukkige samenloop van omstandigheden. “De grootste kernreactor in Nederland die deze stoffen aanmaakt, is door een panne uitgevallen. Dit gebeurde uitgerekend op een moment dat twee andere reactoren in onderhoud zijn. Een unieke situatie die nu op wereldvlak voor problemen zorgt."

"We moeten onze isotopen nu, zoals de rest van Europa, in Zuid-Afrika bestellen. Daar kunnen ze de extra vraag onmogelijk bijhouden waardoor iedereen het met minder moet stellen. Vermoedelijk houdt die situatie aan tot eind september.”

In het UZA zal de helft van de geplande onderzoeken hierdoor uitgesteld moeten worden. “Patiënten moeten niet panikeren, want dringende tests komen niet in gevaar.”