Bende Habran staat terecht voor 12 overvallen en 10 doden

Palermo aan de Maas. Die weinig flatterende titel kreeg Luik enkele jaren geleden na een reeks bloedige afrekeningen in het misdaadmilieu. In pure maffiastijl werden gangsters van hun motor geschoten of van dichtbij met kogels doorzeefd. Acht leden van de bende rond Marcel Habran (75), al jaren de peetvader van de maffia in ons land, werden afgemaakt. The Godfather zelf ontsnapte. Hij staat vanaf vandaag samen met elf kompanen terecht voor het assisenhof van Luik. De beschuldigingen zijn niet min. Naast acht afrekeningen worden ze verdacht van twaalf gewapende overvallen waarbij twee geldkoeriers werden vermoord.

wverhaert

Benny Demeester (41) en Koen Meirens (36) werden op 12 januari 1998 met hun gepantserd voertuig van Brinks-Ziegler klemgereden op de E40 in Borgworm. Het waardentransport werd onder vuur genomen met kalasjnikovs en een P90, een superwapen dat enkel verkocht mag worden aan elite-eenheden, maar toen zelfs nog niet op de markt was. Demeester en Meirens werden koelbloedig afgemaakt. De daders verdwenen zonder buit.

Pas eind oktober 2002 werden Marcel Habran, Jean Renson, Claude Kremer, Joël Schraenen, Thierry Dalem en Leopold Maréchal in verdenking gesteld voor die raid nadat enkele bendeleden de omerta hadden doorbroken.

Meteen is duidelijk waarom het justitiepaleis van Luik tijdens het proces wordt omgetoverd tot een versterkte burcht. Er wordt immers gevreesd voor het leven van de spijtoptanten. Wie in het milieu klikt, weet wat hem te wachten staat. Dood met de kogel.

De twaalf overvallen waarvoor de bende Habran nu terechtstaat, zijn volgens Lieve Pellens van het federale parket maar het topje van de ijsberg. Het zijn enkel de feiten waarvoor het gerecht bewijzen heeft gevonden. Meest spectaculaire is de hold-up op de luchthaven Findel in Luxemburg-stad.

Killers

Op 9 oktober 2000 overviel een commando een vliegtuig op de tarmac. Buit bijna 2 miljoen euro. In totaal werden 36 schoten gelost en raakten 2 politiemensen zwaargewond. In de vluchtwagen werd bloed gevonden dat volgens DNA-onderzoek afkomstig was van de nog steeds voortvluchtige Vincent Buret. Hij wordt samen met Thierry Dalem gezien als de ‘killers’ van de bende Habran Buret is ook de moordenaar van Leopold Maréchal, de rechterhand van Marcel Habran.

“Bij die moord speelden zich echte maffiatoestanden af”, luidt het bij de speurders. “Toen hij na zijn executie op grond lag, kwam zijn hand van onder het laken dat over zijn stoffelijk overschot lag. Van alle kanten kwamen mannen aangereden. Grote wagens, donkere brillen, lijfwachten. Ze liepen tot bij het lichaam en kusten zijn hand. Net zoals in de maffiafilms.” Na Maréchal zou peetvader Habran worden vermoord. De kogels lagen klaar. Maar het gerecht greep in en rolde de bende op.

Het proces dat vandaag in Luik begint, duurt zeker tot met nieuwjaar. Ruim 400 getuigen komen aan het woord.Vandaag wacht de voorzitter de moeilijke taak om uit 250 kandidaten een volksjury samen te stellen die moeten oordelen over de 12 gangsters.