Olieprijs tuimelt naar beneden en beurzen veren op

De schade door orkaan Gustav aan de installaties van olieproducenten is zeer beperkt gebleven. De speculatie op productieonderbrekingen valt weg en hierdoor daalt de prijs voor ruwe olie. In Europa jaagt deze prijsdaling de beurzen aan. De Bel-20 stijgt bijna 1,9 procent.

ghouben

Een vat ruwe Noordzeeolie kostte dinsdagvoormiddag even 104,96 dollar. Amerikaanse crude noteerde zelfs 10 dollar lager dan vrijdag en bereikte dinsdag een dieptepunt van 105,46 dollar.

Begin juli bereikte Amerikaanse crude nog een top van 147 dollar. Naast de meevallende schade door Gustav zijn er ook zorgen over de wereldeconomie. Oliehandelaren verwachten een minder sterke vraag vanuit China en Indië.

Volgende week vergaderen de leden van de OPEC in Wenen. De fors dalende prijzen voeden de vermoedens dat sommige OPEC-leden ingrepen willen, met name productiebeperkingen, om de prijzen te stabiliseren. Ondermeer Iran en Venezuela zouden dergelijke politiek genegen zijn. De OPEC-landen zijn samen goed voor de helft van de wereldwijde olieproductie.