Muziek op de tram is 'fucking irritant'

Luide muziek van mp3-spelers is een plaag op het openbaar vervoer. Zelfs als je een bepaald nummer leuk vindt, is het niet leuk om het opgedrongen te krijgen, zeker niet in een kwaliteit die doet denken aan een blikkentrommel. Reizigers raken geïrriteerd, maar niemand zegt er wat van.

jvandermosten

Op het moment dat iemand op de tram stapt met zijn muziek in de hand, zegt meestal niemand wat. Maar als er uiteindelijk iemand toestapt op de ergerlijke bron met het verzoek om de muziek af te zetten, krijgt hij bijval van de helft van de reizigers.

Rust verstoren

"Klachten over te luide muziek van gsm's of mp3-spelers komen vaak voor", zegt Koen Peeters, woordvoerder van De Lijn. Dat reizigers de rust van aanwezigen niet mogen verstoren staat nochtans duidelijk in het reglement van De Lijn.

Zij die inbreuk maken op deze regelgeving riskeren een boete die even hoog is als die voor zwartrijden: 75 euro bij de eerste inbreuk, 200 euro bij de tweede en 400 euro bij de derde. "Maar in de praktijk zetten de meeste jongeren op vraag van onze controleurs hun muziek stiller en komt het niet tot een boete", aldus Peeters.

In Londen zetten vierduizend passagiers hun handtekening tegen de 'noisecriminals' en in Nederland startte de 20-jarige Alexander Klöpping in augustus 2007 met www.fuckingirritant.nl een website op. Ze hopen met hun acties de reizigers aan te zetten elkaar te helpen om de muziekoverlast te overwinnen.

Op onderzoek

We wilden wel eens weten hoe de Antwerpse tramreizigers reageren op al dat lawaai en zetten ons met een mp3-speler en een stel boxjes op tram 10. Onze rit start aan de Melkmarkt in Antwerpen.

Het volume van de mp3-speler staat net over de helft. Niemand kijkt op. Wanneer de tram de Turnhoutsebaan oprijdt, draaien we het volume tot het maximum. Toch reageert nog steeds niemand. De luide rapmuziek levert hooguit een aantal geïrriteerde blikken op en de zitjes voor en achter ons blijven leeg.

Als we een half uur later aankomen in Deurne, heeft ons experiment geen enkele reactie uitgelokt. En geen enkele boete.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio