Magnette spreekt van zware fouten in Fleurus

Bij het nucleaire incident op de site van Fleurus werden zware menselijke en technische fouten gemaakt. Dat zei de minister van Energie Paul Magnette (PS) vandaag op een speciale persconferentie.

jrosquin

De twee instanties, het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bleven volgens de minister zwaar in gebreke.

Op 26 augustus lekte het nieuws uit dat er een verhoogde jodiumuitstoot was op de site van Fleurus die erg zorgwekkend was. Het onderzoek is nog niet afgelopen, maar toch wilde minister Magnette al het een en ander kwijt omdat de fouten zo ernstig zouden zijn.

De minister spreekt van vijf tot zeven menselijke of technische fouten, maar wil daar voorlopig nog niet te diep op ingaan. Wel liet hij verstaan dat het IRE al op 22 augustus op de hoogte was dat er iets fout liep, maar dat er pas drie dagen later iets ondernomen werd. Pas de daaropvolgende dag werd de productie op de site stilgelegd.

Minister Magnette eist dan ook sancties en wil dat de veiligheidsprocedure herbekeken wordt. Magnette wil zich niet uitspreken over ontslagen, maar eist dat het IRE zelf intern maatregelen treft.