"Cholesterolremmer van 3,6 miljard euro kankerverwekkend "

Een nieuwe cholesterolremmer, Zetia, is mogelijk kankerverwekkend. Het medicijn wordt dagelijks door 3 miljoen mensen genomen en heeft de fabrikanten al meer dan 8 miljard euro opbracht. Bovendien wordt de werkzaamheid van het middel in twijfel getrokken.

ghouben

Zetia en de gecombineerde cholesterolremmer Vytorin bevatten dezelfde mogelijk schadelijke actieve stof ezetimibe. Zetia en Vytorin zijn momenteel bij de best verkopende medicijnen ter wereld en werden ontwikkeld door Merck en Schering-Plough.

Hun nut wordt in vraag gesteld. Er is nog geen enkel bewijs van hun effectiviteit. Bij de lancering ervan in 2002 is de stof volgens wetenschappers niet evenmin voldoende gecontroleerd op schadelijke effecten.

Geest uit de fles

Afgelopen maand kwam er verontrustend studiemateriaal aan de oppervlakte. Patiënten die dagelijks Vytorin slikken zouden een 40 procent hogere kans op de ontwikkeling van kanker hebben. De leider van het onderzoek nuanceert zelf de resultaten en sluit volgens de New York Timesw toeval niet uit. Maar de geest is uit de fles.

Beide blockbusters hebben hun fabrikanten al 5,2 miljard dollar opgebracht, omgerekend 3,6 miljard euro. In Vytorin wordt ezetimibe gecombineerd met statines, maar deze zijn totaal onschadelijk en hebben wel hun effectiviteit bewezen.

Tests?

Het meest verontrustende aan dit verhaal is het grote gemak waarmee beide middelen op de markt geraakten. De Amerikaanse Food and Drug Administration keurde de stof in 2002 goed na een handvol testen op in totaal amper 3.900 patiënten. Niemand nam het middel langer dan 12 weken. Er waren geen aanwijzingen dat het middel het aantal hartaanvallen of cardiovasculaire aandoeningen verminderde. Toch is het blijkbaar massaal voorgeschreven.

Een grootschalig onderzoek over meerdere jaren en minstens 10.000 patiënten is nodig, maar Merck en Schering-Plough zijn daar pas in 2005 mee gestart, het is nog jaren wachten op nuttige resultaten.

MEER OVER wetenschap