Thaise premier roept noodtoestand uit in bangkok

De Thaise premier Samak Sundaravej heeft dinsdag de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad Bangkok. Gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders van de regering waren de druppel voor de premier na een lange periode van politieke spanning.

jrosquin

Bij straatrellen liet al zeker een 55-jarige man het leven en vielen tientallen gewonden. Ooggetuigen meldden meerdere schietpartijen alvorens de politie en het leger hardhandig tussenbeide kwamen. Er wordt gesproken van het ergste straatgeweld in tientallen jaren in Thailand.

Al geruime tijd vinden er politieke onlusten plaats in de hoofdstad Bangkok. Zo worden door tegenstanders van de regering, overheidsgebouwen, ministeries, verschillende luchthavens en het gebouw van de staatszender bezet. Met hun acties willen ze het ontslag van de democratisch verkozen premier Sundaravej afdwingen.

Legercoup

De noodtoestand houdt in dat niet meer dan vijf personen zich mogen groeperen in de straten van Bangkok. Het leger kreeg de toelating om betogers hardhandig aan te pakken als het moet.

Toch kan de premier nog niet op zijn lauweren rusten, want politieke insiders geloven dat er nog wel eens een coup van het leger of een volksopstand zou kunnen plaats vinden.