"Bolt is duurder dan Carl Lewis"

De 100 meter voor mannen wordt vrijdagavond op de Memorial Van Damme een onuitgegeven strijd tussen de nieuwe supervedette Usain Bolt, zijn voorganger als wereldrecordhouder Asafa Powell en drievoudig wereldkampioen Tyson Gay.

ghouben

De 22-jarige Jamaïcaanse sensatie van Peking is intussen een ware attractie op zich en dat laat zich betalen. In Zürich was er sprake van 150.000 euro.

”We betalen veel, maar niet zoveel”, reageert Wilfried Meert, de organisator van de Memorial die de contracten met de managers en atleten onder zijn hoede heeft.

”In Zürich zal het ook wel minder zijn geweest. Bovendien was er ook een deal met een sponsor. Maar het is wel zo dat Bolt na zijn drie gouden medailles in Peking duurder is dan Carl Lewis in zijn beste periode, na zijn vier gouden medailles in Los Angeles. Zijn startgeld verhoogt natuurlijk door het feit dat hij tegen Gay en Powell moet lopen. Daar staat dan tegenover dat Gay en Powell één vierde tot één derde goedkoper zijn geworden. Dat is een gevolg van de snelle opeenvolging van de grote kampioenschappen. Na Peking lijkt iedereen vergeten dat Gay vorig jaar op het WK in Osaka de 100m, de 200m en de aflossing won. Zo snel gaat het. De impact van Bolt is ook groter dan die van Lewis indertijd, omdat iedereen zijn wedstrijden kon volgen. De wedstrijden van Lewis speelden zich in Los Angeles af terwijl het hier nacht was. We hebben die impact ervaren op het secretariaat. Vlak voor het lange weekend van 15 augustus waren er nog een paar honderd tickets beschikbaar, na dat weekend met de prestatie van Bolt op de 100 meter bleken er ineens veel meer stortingen binnen dan er tickets waren. Het secretariaat is lang bezig geweest met het terugstorten aan een paar honderd mensen. We hadden gemakkelijk enkele duizenden kaarten meer kunnen verkopen. Ik verneem nu dat op e-bay voor tickets meer dan 150 euro wordt geboden, het dubbele van de normale prijs (het duurste ticket kost 85 euro, red.).”

Brussel is de enige meeting van het jaar waar het trio tegenover mekaar staat, aangezien Gay in Peking de finale niet haalde.

Meert: ”De deal was grotendeels rond voor de Spelen. Asafa Powell komt elk jaar. Gay moest vorig jaar afzeggen wegens vermoeidheid en wist dat hij nog iets goed te maken had. Hij had Brussel al van het begin van het seizoen op zijn agenda staan. Bolt werd hier vorig jaar derde op de 200 meter en had nu opnieuw toegezegd voor de 100 meter. Na zijn drie medailles was de vraag of hij zich aan die afspraak zou houden en vooral of hij niet naar Jamaïca zou gaan feesten. Zijn coach stelde mij gerust: ’de tickets zijn geboekt op 6 september: Brussel - Londen en Londen - Kingston, Jamaïca’. Ik heb meteen de 200 meter van het programma gehaald, zodat niemand kon uitwijken.”

Meer sportnieuws