"Bölöni moet duidelijk zijn over rol van Defour"

Steven Defour speelde nog maar 104 minuten in de drie eerste competitiematchen van Standard. Dat is wennen. Vooral omdat Laszlo Bölöni niet erg duidelijk is over de positie van zijn kapitein.

ghouben

Defour kreeg van de Roemeen de opdracht om beslissender te zijn, om meer assists te geven en te scoren. In de praktijk speelt hij echter steeds meer als defensieve middenvelder. Wij vroegen aan Jos Daerden en Walter Meeuws wat dit betekent voor zijn ontwikkeling. Ze zijn het erover eens dat Defour snel duidelijkheid moet krijgen van zijn trainer. Ook over zijn statuut, want Defour op de bank, dat vinden ze beiden ‘raar’.

Defour heeft duidelijk een meerdefensieve rol dan vorig seizoen onder Michel Preud’homme?

Jos Daerden: “Bölöni zag voor het seizoen een echte nummer 10 in Steven Defour. Op basis van de beelden en inlichtingen die hij had ingewonnen? Ik weet het niet. Blijkbaar heeft hij in de praktijk gezien dat de verhoudingen iets anders liggen. Fellaini speelt offensiever dan vorig seizoen, kiest zijn momenten ook beter uit om naar voor te gaan. Defour is een speler die graag veel veld bestrijkt, altijd de wil heeft om aan de bal te zijn zonder dat zijn techniek daaronder lijdt. Vrij logisch dus dat hij de ruimte die er op het middenveld ligt, opeist en bespeelt.”

Walter Meeuws: “Steven opereert als een echte kapitein bij Standard. Waar het nodig is, springt hij in. Dat ligt in zijn aard. Maar wat de competitie betreft, heb ik de indruk dat Bölöni eerder voor Witsel kiest om verbindingsman te spelen tussen middenveld en aanval. Hij gaat voor echte flankspelers met Dalmat en Toama. Dan blijven er nog drie spelers over voor het centrum: Defour, Fellaini en Witsel, drie internationals ook. Bölöni heeft in twee competitiematchen voor Witsel als schakelspeler geopteerd. Dat is een vaststelling.”

Is dit nefast voor zijn ontwikkeling als voetballer?

Jos Daerden: “Dat Steven wat meer verdedigend werk moet opknappen, zal hem geen kwaad doen. Het zou wel jammer zijn moest Fellaini met zijn offensieve bevliegingen het overwicht krijgen op het middenveld. Dat zou hem wel afremmen in zijn ontwikkeling. Maar zo ver hoeft het niet te komen. Bij de laatste kampioenenploeg van RC Genk waren er geen afspraken tussen Josip Skoko en Bernd Thijs. Zij voelden perfect aan wie moest blijven en wie kon gaan. Dat moet bij het duo Defour-Fellaini ook perfect mogelijk zijn, dan zijn ze nog sterker.”

Walter Meeuws: “Als Steven Defour zo belangrijk is voor Standard, is het niet opportuun wat Laszlo Bölöni nu met hem doet. Mogelijk is dit maar een tijdelijke situatie, maar dit mag niet meer te lang duren. Anders gaat het ten koste van zijn rendement en begint Steven te twijfelen aan zichzelf. Bölöni zal snel voor duidelijkheid moeten zorgen.”

Defour startte de twee laatste competitiematchen ook op de bank. Volgens zijn trainer was hij vermoeid.

Jos Daerden: “Bölöni roteert, maar het blijft frappant dat het Steven Defour is die tweemaal op de bank moest starten. Hij heeft in Liverpool wel veel gegeven, maar deze week is er geen midweekvoetbal. Bovendien houdt een clubtrainer in regel geen rekening met de eerst volgende interlands van zijn spelers. Ik vind het daarom raar dat Steven zondag rust kreeg. Wat gaat dat straks geven als de echte drukke weken komen met matchen tegen Estland, Turkije, Kortrijk en Everton?”

Walter Meeuws: “Een heel rare uitleg. Als je Defour laat rusten tegen Westerlo omdat je een paar dagen later tegen Liverpool moet spelen, daar kan ik nog inkomen. Maar die redenering gaat niet meer op voor de match tegen Roeselare. De interland tegen Estland was pas voor een week later geprogrammeerd. Ik vind het raar, Standard moet het toch hebben van zijn agressieve spelstijl en Steven is iemand die perfect de motor kan doen aanslaan. Toch startte hij al in twee van de drie competitiematchen op de bank, niet omdat hij slecht gespeeld heeft, wel omdat de trainer voor de kwaliteit van Witsel kiest. Bölöni heeft Defour zo wel op scherp gekregen voor de match in Liverpool. Daar hield hij zich probleemloos staande tegen internationals als Steven Gerrard en Xabi Alonso. Maar anderzijds blijft roteren alleen maar oké zolang je succes hebt. Als je punten verliest zoals in Roeselare kan dat tot polemieken leiden en die kunnen ze op Standard best vermijden.”

Meer voetbalnieuws