Antwerpse restauranthouder eet nooit in eigen zaak

“Sla me dood, ik weet het niet,” antwoordt Guy, zaakvoerder van het Antwerpse restaurant Foodroom Xocolate, op de vraag waarom zijn zaak, die dertien maanden open is, maar niet wil draaien. En zie, daar komt de Hasseltse sterkok Luc Bellings (44) al aan. Hij is ‘Chef in nood’ en zal het restaurant van Guy op de been helpen.

ghouben

Luc Bellings stapt onaangekondigd het restaurant binnen en hij weet niet wat hij ziet: goedkope muurschilderingen met ‘chocolate bunnies’, tafels die kitscherig gedekt zijn, messen die niet proper afgewassen zijn, een vloer die wekenlang niet gedweild is. Er is geen levende ziel te bespeuren en het duurt acht minuten voordat er iemand opdaagt.

Dat zijn dan een paar giechelende dames die het blijkbaar vervelend vinden dat ze een klant moeten bedienen. Ze brengen geen wijnkaart en wanneer ze iets afruimen, laten ze het uit hun handen vallen. Het gerecht dat Luc bestelt is nochtans in orde.

Zoontje

Voor de rest is er veel werk aan de winkel. Te beginnen al met de naam: Foodroom Xocolate doet voorbijgangers denken aan koffies en pralines maar niet eens aan een restaurant. Daarom stelt Luc voor er een nieuwe naam aan te geven: bijvoorbeeld Nicolas, ook de naam van Guy’s zoontje. Zo krijgt de zaak meteen een ziel.

Er komt wat overtuigingskracht aan te pas maar uiteindelijk slaagt de chef in nood erin om Guy te motiveren. Want dat was het grootste gemis. Eén van die tips die Guy krijgt is dat hij ook eens moet gaan kijken wat de concurrentie in de onmiddellijke omgeving zoal aanbiedt en waarom daar de zaak vol zit.

Curryworst

“Nagaan wat de concurrentie doet, hoort erbij,” zegt Luc Bellings (foto). “Ik eet nooit in mijn eigen restaurant, we gaan altijd naar de collega’s. Dat hoeft niet altijd het fijnste te zijn. Elke vrijdag gaan we met z’n allen naar een frietkot in Hasselt voor friet met curryworst en potten bier. Want ook in curryworst is er veel kwaliteitsverschil.”

In ‘Chef in nood’ zullen vijf restaurants uit de penarie worden geholpen.

‘Chef in nood’, vtm, 21.10 uur