Protest in Collegewijk

De bewoners van de Collegewijk zijn het sluipverkeer en de toenemende agressie meer dan beu. Gisteren voerden ze tijdens de spitsuren acties om hun eisen voor een leefbare wijk kracht bij te zetten. Buurtbewoners vertraagden het verkeer op de drukke kruispunten en deelden pamfletten uit aan de automobilisten.

Zone 30

“Sinds de heraanleg van de Statielei en Antwerpsestraat in Mortsel is de verkeersdruk in deze wijk enorm toegenomen”, zegt woordvoerder Erwin Lemière. Een sluipweg zoeken is een menselijke reactie, maar wat hier dagelijks gebeurt, kan echt niet meer. Heel de omgeving is zone 30, iets waar vele bestuurders zich niks van aantrekken. Er staan dan ook veel te weinig bordjes die de zone 30 aanduiden.”

Verkeersagressie is volgens Lemière een fenomeen dat de laatste tijd steeds meer voorkomt. “Er is al een geval geweest van agressie met lichamelijke schade. Dat gaat echt te ver. We willen vandaag de autobestuurders er nogmaals op wijzen dat dit een woonwijk is waar veel kinderen wonen en dat die graag veilig naar school gaan.”

Gemeentebestuur

“We vragen op korte termijn oplossingen. Het gemeentebestuur liet al weten dat het ons begrijpt, maar op dit moment weinig kan doen. Er wordt met de vinger gewezen naar het Vlaamse gewest en het provinciebestuur. Of er van die kant een oplossing zal komen, is maar zeer de vraag.”

Positief is alvast dat het gemeentebestuur weer wil overleggen. “Veel verwachten we niet van dat overleg, eerdere voorstellen die we deden werden ook van de tafel geveegd. Met de moed der wanhoop gaan we toch blijven proberen om maatregelen af te dwingen. Het zou verschrikkelijk zijn als deze wijk in het nieuws moet komen omdat er een verkeersdode is gevallen”, zegt Lemière.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio